Metro-portal.hr

objavljeno 27.07.2010. 18:49:38
27. 7. 2010.

Knjiga dana - Kathy Acker: In memoriam identitetu

Kontroverzan roman američke punk-spisateljice

Fotografija vijesti

Rimbauda, maloljetnog i neobično nadarenog pjesnika simbolista, uvijek iznova ostavlja njegov ljubavnik Verlaine. Avion prihvaća posao plesačice u Gradu Zabave kako bi mogla uzdržavati svog beskorisnog dečka. Capitol se osjeća živom samo kad spava s Quentinom...

U ovom karakteristično seksi, hrabrom i hiperliterarnom romanu Kathy Acker isprepliće priče troje likova koji dijele istu tragičnu crtu: sklonost opsesivnoj ljubavi unaprijed osuđenoj na propast. Provokativan i kontroverzan roman legendarne američke punk-spisateljice istodobno je i značajan doprinos i nemilosrdna kritika književnosti dekadencije i samouništenja.

***

Kathy Acker (1947. - 1997.) kultna je punk-spisateljica njujorške underground-scene, performerica i jedna od najznačajnijih autorica svog naraštaja. Započela je objavljivati sredinom 1970-ih, no ostala je na marginama književnog života sve do sredine osamdesetih kad joj je objavljen roman Blood andGuts in High School (zabranjen u Njemačkoj). Nakon toga napisala je niz romana (među kojima su Great Expectations, My Mother: Demonology,Empire of the Senseless, Pussy, Kingof the Pirates), eseja, novinskih članaka, a okušala se i u pisanju scenarija i libreta za operu.

Godine 1996. dijagnosticiran joj je tumor dojke. Zbog komplikacija nakon neuspješne operacije godinu dana poslije podliježe ovoj opakoj bolesti, a preuranjena smrt zatječe je na liječenju u Meksiku.

 

Preveo Borivoj Radaković

Izdavač: Profil International

Opširnije: Moderna vremena Info

 

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
27.07.2010. 18:49:38
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-kathy-acker-in-memoriam-identitetu/45243/