Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2009. 10:04:58
20. 5. 2009.

Knjiga dana - Ignacio Ramonet: Fidel Castro

Intervju života osebujnog državnika i revolucionara

Knjiga nosi podnaslov "Moj život : Autobiografija u dva glasa" i zapravo je "intervju života" osebujnog državnika i revolucionara sadržan u sto sati razgovora s novinarom Ignaciom Ramonetom. Ona je originalan pogled na njegove privatne i javne identitete, ali i intlektualna biografija i politička oporuka, knjiga u kojoj gotovo osamdesetogodišnji Castro ispostavlja konačnu bilancu vlastita života.

Što god mislili o njemu, malo je ljudi poput Fidela Castra još za života doživjelo slavu ulaska u povijest i legendu. Pripada onoj generaciji mitskih pobunjenika kao što su Nelson Mandela, Ho Ši Min, Carlos Marighela, Camilo Torres, Mehdi Ben Barka, koji su, u potrazi za idealom pravde u godinama nakon Drugog svjetskog rata, ušli u politiku s ambicijom i nadom da će promijeniti svijet nejednakosti i diskriminacije obilježen hladnim ratom.

Kao i tisuće intelektualaca u cijelom svijetu, ta je generacija iskreno smatrala da komunizam najavljuje svijetlu budućnost i da se nepravda, rasizam i siromaštvo mogu iskorijeniti s lica zemlje unutar nekoliko desetljeća. I dandanas Kuba budi sumnju, kritike i protivljenja, pa iako u Latinskoj Americi kubanska revolucija i dalje mobilizira entuzijazam u društvenim pokretima i kod mnogih intelektualaca, u Europi je predmet kontroverzi, tema koja antagonizira i dijeli.

Stoga Ramonetova knjiga, iz usta njegova sugovornika, sugerira složenost istine koju je uputno čuti bez obzira na ideološku (ne)orijentiranost. Ona je, prije svega, portret čovjeka, njegova mentalnog akta i životnog svjetonazora, a tek potom portret državnika.

 

Prevela Nikolina Židek

Izdavač: V.B.Z.

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
20.05.2009. 10:04:58
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-ignacio-ramonet-fidel-castro/17988/