Metro-portal.hr

objavljeno 30.06.2009. 12:02:19
30. 06. 2009.

Knjiga dana - Herman Hesse: Franjo Asiški

Hesseova zorna slika omiljenog mu sveca

Hermann Hesse (rođen 1877. u Calwu/Württemberg, 1947. dobitnik Nobelove nagrade za književnost, umro 1962. u Montagnoli kod Lugana,) najčitaniji je njemački autor 20. stoljeća. Hesse je svoju ljubav prema Franji Asiškomu otkrio već u svom romanu "Peter Camenzind" (Berlin, 1904), a iste te godine posvetio mu je malu monografiju - "Franz von Assisi" (Leipzig, 1904).

"O nekom modernom liku ne bi se smjelo tako pisati", pribilježio je on ispod dopisa uredniku, "no ovdje je riječ o tome da se jednomu zanijemjelom svjedoku iz davnih vremena ponovno omogući govoriti." Životnu povijest toga sveca Hesse hotimice oslikava u legendarnom tonu predaje kakav je zatekao u srednjovjekovnoj biografiji o sv. Franji Tome Čelanskoga, Bonaventure i u tada najnovijim prikazima Henryja Thodea i Paula Sabatiera.

Tijekom više od 80 godina ta mala monografija nije bila ponovno tiskana. Hesse je njezino objavljivanje ocijenio kao „lagano djelo, napisano u mladačkom entuzijazmu s nepripravljenošću i smjelošču na koje se više ne bih rado podsjećao". No kritika je to djelo primila s oduševljenjem. "Neue Zürcher Zeitung" tada je napisao: ,"U pučki razumljivu, no ujedno snažnu i k tomu pjesničkom jeziku, kojega ton hotimice zvuči poput onoga iz Svetoga pisma i iz legendi, Hesse daje na temelju oskudnih povijesnih svjedočanstava iznimno zornu sliku svoga omiljenog sveca."

Kasnija "Cvjetna igra - Iz djetinjstva svetoga Franje Asiškoga" iz godine 1919. jest naprotiv izmaštana te više pokazuje Hesseovu sposobnost uživljavanja u toga čovjeka koji nije mogao činiti ništa polovično i koji nije propovijedao "nikakve opomene ni propise kojih se sam ne bi bio svakodnevno pridržavao, tako da je njegov primjer nosio i podupirao ono što je naučavao".

 

Preveo Zdravko Gavran

Izdavač: Alfa

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
30.06.2009. 12:02:19
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-herman-hesse-franjo-asiski/19175/