Metro-portal.hr

objavljeno 18.11.2010. 16:12:32
18. 11. 2010.

Knjiga dana – Grupa autora: Horor priče za laku noć 2

30 odabranih horor priča raznih majstora uključujući i dva domaća.

Fotografija vijesti

Između korica je nekoliko standardnih autora poput Kinga, Lovecrafta i Barkera bez kojih se ova zbirka ne bi mogla ni zamisliti. Barker ujedno i otvara zbirku sa simpatičnom pričom o borbi sila zla protiv sila dobra, naravno na neuobičajen način, Lovecraftovu priču dovršio je netko drugi, dok je King uobičajeno dobar s ogledalom i smrću.

Neke od starijih autora poput Gogolja, Yeatsa, Puškina ili Bocaccia ne treba posebno predstavljati, većina je bila u školskoj lektiri i ovo su neka njihova mračnija djela, a vjerojatno i zabavnija od lektire. Čak smo strpali i Edith Nesbit s neobjavljenom pričom i maga Aleistera Crowleyja s jednom od njegovih rijetkih priča.

Od novijih autora tu je Sean Logan, čija je priča o ratu podstanara i stanodavca urenebesno smiješna, dobro napisana i nadasve krvava. Graham Watkins igra se temom Oslobađanja odnosno kako bi film izgledao da su u glavnim ulogama seljančice. Richard Matheson predstavljen je sada već klasičnom pričom o gremlinima i paničarenju u avionu, koju stariji pamte po istoimenoj epizodi Zone sumraka.

Sve u svemu 30 odabranih priča raznih majstora uključujući i dva domaća, Zorana Vlahovića s vukodlacima i Mirka Grdinića sa slavonskim vinom, na čudan način.

 

Urednik: Tomislav Matković

Izdavač: Zagrebačka naklada

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
18.11.2010. 16:12:32
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-grupa-autora-horor-price-za-laku-noc-2/51401/