Metro-portal.hr

objavljeno 13.06.2011. 09:59:57
13. 6. 2011.

Knjiga dana - Frank A. Worlsey: Endurance

O putovanju po olujnim i ledenim predjelima Antarktike.

Fotografija vijesti

Brod Endurance zauzima posebno mjesto u analima polarnih istraživanja. O njegovoj sudbini i sudbini njegove posade ispričane su priče, napisane knjige i snimljeni filmovi. No ništa od toga nije tako upečatljivo dočaralo tu nevjerojatnu pustolovinu kao ova knjiga koju je napisao neposredni sudionik događanja i kapetan Endurancea, Frank Worsley.

Endurance je isplovio u kolovozu 1914. s posadom od dvadeset osam članova Imperijalne transantarktičke ekspedicije. Ekspedicija pod vodstvom legendarnog polarnog istraživača Sir Ernesta Shackletona namjeravala je preći pješice i na saonicama s jednog kraja Antarktike na drugi i time ostvariti jedini preostali veliki cilj antarktičkih putovanja nakon osvajanja Južnog pola 1911. Nije uspjela u svom naumu, ali je ostala zabilježena kao primjer ljudske upornosti, izdržljivosti i odanosti.

Brod je zapeo je u antarktičkom ledenom pojasu i potonuo u Weddellovom moru, a njegova posada bila je prisiljena iskrcati se na morski led.  Šesnaest mjeseci nakon što su ostali bez broda, nasukani na nepreglednim ledenim prostranstvima bez gotovo ikakvih šansi za izbavljene, svi članovi ekspedicije su dovedeni na sigurno.

Knjiga "Endurance" nije samo priča o nevjerojatnoj avanturi, oda ljudskoj izdržljivosti, požrtvovnosti i odanosti, već je i posveta jednom od najodvažnijih vođa u povijesti istraživanja, Sir Ernestu Shackletonu. Endurance se nalazi na listi najboljih pustolovnih knjiga svih vremena u izboru National Geographica.

 

Prevela Ana Popović

Izdavač: Libricon

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
13.06.2011. 09:59:57
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-frank-a-worlsey-endurance/60069/