Metro-portal.hr

objavljeno 09.06.2011. 11:29:44
9. 6. 2011.

Knjiga dana - Emmanuel Carrere: Neki drugi životi

Slojevita priča o životima drugih.

Fotografija vijesti

Naslov koji bi u doslovnom prijevodu glasio "o životima drukčijim od mojega", priča o životima drugih, o životima koji samom pripovjedaču ostaju na stanovit način nedohvatni, baš zato što su drugačiji i on u njima ne pronalazi sličnosti sa svojim životom. Igrom slučaja on postaje svjedokom dviju drugačijih životnih priča prepunih patnje. Jedna je obilježena smrću djeteta i roditeljskim žalovanjem, u drugoj mlada žena umire ostavljajući za sobom obitelj.

Posebnost Carrèreova rukopisa je i u isprepletenom pripovijedanju kojim se pripovjedač distancira od vlastitih likova i koncentrira na sam proces gradnje priče.

Postmodernistički pripovjedni postupci i esejistički komentari ne čine tekst hermetičnim; štoviše, Carrère ovu priču situira u suvremeni realitet, pa scenografiju "Nekih drugih života" čine Šri Lanka poharana tsunamijem i interijer onkološke bolnice. Neki su kritičari ovaj roman nazvali grobom: grobom naših najmilijih, grobom onoga što smo voljeli i onoga u što smo vjerovali - života.

 

Prevela Ivana Barišić Oharek

Izdavač: Algoritam

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
09.06.2011. 11:29:44
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-emmanuel-carrere-neki-drugi-zivoti/59920/