Metro-portal.hr

objavljeno 04.01.2010. 10:26:28
4. 1. 2010.

Knjiga dana - Drago Glamuzina: Je li to sve

Pogled u unutarnji svijet lirskih protagonista

Osam godina od svoje prve zbirke pjesama, Drago Glamuzina kao da knjigom "Je li to sve" hoće stišati žubore ljubavničkih trpnji ili - promotriti ih s veće distance.

Čini se, naime, da je kopanje po iznutricama intime, koje je dominiralo u "Mesarima", u ovoj knjizi tek u drugom planu. Ma koliko "Mesari", uostalom kao i roman "Tri", s njome tijesno interferirali ishodeći iz slične mašte, ovdje se unutarnji svijet lirskih protagonista naglašenije kreira izvana, signalima nejednoznačne zbilje. Posrijedi je, čini se, drukčiji/drugotniji status stvarnosti od autorova dosadašnjeg poimanja, stvarnosti koja diskretnim intervencijama biva oduhovljena.

Stihovno bilježeći ponekad dramatične, ponekad posve uobičajene fragmente iz obiteljske svakodnevice (najčešće na relaciji: otac - sin, suprug - supruga), autor stalno miješa dnevno i oduhovljeno, što podcrtava neke nove smjerove njegova poetskog nacrta, ostajući dakako i dalje vjeran strategiji koju uglavnom prepoznajemo kao jednu od inačica lirske neoegzistencije.

 

Izdavač: V.B.Z.

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
04.01.2010. 10:26:28
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-drago-glamuzina-je-li-to-sve/29933/