Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2011. 01:20:00
14. 1. 2011.

Knjiga dana - Dimitri Verhulst: Problemski hotel

Verhuktu azil služi kao ogledalo ludila svijeta za kojeg većina onih koji su izvan azila misli kako ih neće dohvatiti.

Fotografija vijesti

San svakog azilanta je stići u Englesku iako su mnogi nestali u tom pokušaju. No, je li i to nestajanje oblik spašavanja? Ili se tek radi o odlasku kojeg više nitko ne primjećuje jer unutar ratova koje u ime domoljublja započinju oni najmanje domoljubni, ljudi odlaze iz svojih kuća i svojih života u neku daleku i tuđu ubožnicu živjeti ili umrijeti, državama je potpuno svejedno.

"Problemski hotel" priča je jednog fotografa koja opisuje život zatvorene zajednice azilanata pristiglih iz različitih nesreća, baš kao što su različite i njihove domovine. Rečenicama kao ka­menjem, Verhulst udara po društvu koje ne samo da proizvodi ove strašne priče, već i njihovim protagonistima priječi svaki pokušaj izlaska iz nevolje. Razočaranja i ponižavanja dio su svakodnevnice. Suosjećajući s azilantima, Verhuktu azil služi kao ogledalo ludila svijeta za kojeg većina onih koji su izvan azila misli kako ih neće dohvatiti.

 

"Ova knjiga vrlo vjerojatno nikad ne bi bila napisana da časopis Deus Ex Machina od mene nije zatražio da napišem nešto o azilantima. Da bih uronio u materiju proveo sam nekoliko dana u prihvatilištu za azilante u Arendonku, i bez te kupelji ne bih trebao, ne bih mogao niti bih se usudio započeti s ovom knjigom.

Da bi se izbjegli nesporazumi osjećam se pozvanim izjaviti da je otprilike polovina ovih priča izmišljena, te da ni jedna jedina od njih ne sadržava laž."

( D. V. )

 

Prevela Maja Weikert Lozica

Izdavač: Andrijići

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
14.01.2011. 01:20:00
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-dimitri-verhulst-problemski-hotel/54078/