Metro-portal.hr

objavljeno 25.03.2010. 10:28:42
25. 3. 2010.

Knjiga dana - David Byrne: Biciklistički dnevnik

Kako spoznavati svijet uz pomoć bicikla

Još od ranih 1980-ih godina David Byrne (bivši frontman grupe Talking Heads) koristi bicikl kao glavno prijevozno sredstvo u New Yorku u kojem živi, a prije dva desetljeća otkrio je i sklopivi bicikl te ga počeo koristiti u svim gradovima u kojima gostuje na svojim turnejama. Njegov odabir bicikla više je utemeljen na praktičnosti, nego politički motiviran.

No, kad je svijet počeo doživljavati pedalirajući, sve se više vezao za slobodu koju mu je bicikl donosio. I ne samo to, bicikl je počeo zagovarati i pred njujorškim gradskim ocima kao zelenije rješenje. Uvjeren da urbani biciklizam razotkriva unutarnje ritmove i život grada, počeo je voditi dnevnik u koji je bilježio svoja opažanja i uvide.

Svoje doživljaje i iskustva koja je proživio vozeći bicikl u metropolama kao što su Berlin, Buenos Aires, Istanbul, London, San Francisco ili New York, te kroz manje gradove kao što su Manila ili Baltimore, ali i promišljanja o glazbi, urbanom planiranju, modi, arhitekturi i još koječemu pretočio je u knjigu "Biciklistički dnevnik" u kojoj su njegov smisao za humor, znatiželja i poniznost došli do punog izražaja.

Ova knjiga slavi ideju otkrivanja svijeta na razini bicikla.

 

Prevela Suzana Keleković

Izdavač: Planetopija

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
25.03.2010. 10:28:42
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-david-byrne-biciklisticki-dnevnik/36326/