Metro-portal.hr

objavljeno 01.01.2010. 13:14:54
01. 01. 2010.

Knjiga dana - Chinua Achebe: Svijet se raspada

Pripovijest o ponosnom i nemoćnom čovjeku koji svjedoči propasti svojega naroda

Okonkwo je najveći živući hrvač i ratnik Umuofije, skupine sela plemena Ibo. Njegova slava širi se diljem zemlje kao šumski požar kada puše harmatan. Ugled i poštovanje u svome rodu stekao je teškim i napornim radom. No kada slučajno ubije čovjeka iz istoga roda, svijet se počinje raspadati. Vrativši se iz progonstva, zatječe u svome selu kršćanske misionare i kolonijalne upravitelje. Temelji njegova svijeta polako se urušavaju te mu ne preostaje ništa drugo nego srljati u tragediju...

Ovaj je ironičan roman promijenio je afričku i svjetsku književnost, te prvi puta omogućio da Afriku vidimo očima crnog čovjeka. A taj je prikaz iskren i samokritičan. Objavljen 1958. godine, prodan u više od deset milijuna primjeraka i preveden na pedeset svjetskih jezika, roman "Svijet se raspada" ostaje i danas uzbudljiva pripovijest o ponosnom i nemoćnom čovjeku koji svjedoči propasti svojega naroda.

***

Chinua Achebe nigerijski je romanopisac i pjesnik rođen 1930. godine u Ogidi. Književnu karijeru započeo je 1950. godine te je bio jedan od najvažnijih predstavnika novoga književnog vala koji se oslanjao na usmenu tradiciju plemena i urođenika. Napisao je više od dvadeset knjiga - romana, novela, eseja i zbirki pjesama - a najpoznatiji ostaje po romanu prvijencu "Svijet se raspada", najčitanijoj knjizi u povijesti afričke književnosti. Slijede romani "No Longer at Ease" (1960.) i "Arrow of God" (1964.) koji povezani tematikom i likovima čine tzv. „afričku trilogiju".

 

Preveo Marko Maras

Izdavač: Novela media

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabire Nenad Bartolčić
01.01.2010. 13:14:54
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-chinua-achebe-svijet-se-raspada/29768/