Metro-portal.hr

objavljeno 25.12.2008. 12:24:57
25. 12. 2008.

Knjiga Dana: Branimir Špoljarić: Stari Zagreb od vugla do vugla

Fotografija vijesti

Knjiga je zapravo nastala od štikleca, kratkih priča, autora Branimira Špoljarića, što ih Radio Sljeme u okviru svoje emisije Zagreb je najljepši grad svakodnevno emitira točno u 10 sati i reprizira u 2 sata poslije pola noći, još od 1994. godine. Dakle, već gotovo 15 godina Zagrepčani svakodnevno - jednako oni koji su se u njemu rodili kao i oni što su se u njega doselili - s radoznalošću i nestrpljenjem očekuju kakvu će zanimljivu priču o našem gradu, njegovim starim - manje ili više poznatim stanovnicima, ulicama, trgovima, palačama, hižama, zgodama i nezgodama, ispričati Branimir Špoljarić.

Sve je, dakle, počelo 1994. godine pred Papin dolazak u Zagreb kad je Špoljarić pozvan s Drugog programa da dođe na Radio Sljeme i dobio slobodne ruke da kreira emisiju namijenjenu najširem krugu slušatelja Radio Sljemena. Kao diplomirani povjesničar, odlučio je svojim sugrađanima svakodnevno ispričati zanimljivu priču iz prošlosti grada Zagreba, priču o njegovim nekadašnjim građanima, njihovim zgodama i nezgodama, ulicama i trgovima. Slučajnost je htjela da prva od njih bude priča o Jurišićevoj ulici, jer je u njoj tada bilo sjedište Radio Sljemena. Tako su - ne na neki unaprijed utanačeni plan ili sustav, nego upravo suprotno - razne prigode, obljetnice, datumi i autorova osobna nadahnuća, dakle spontanost, odredili redoslijed pisanja štikleca.

U knjizi je ta radisjka nepredvidljivost zamijenjena drugačijom logikom, pa tako nizanje ulica primijenjeno u knjizi respektira logiku šetnje gradom. Izabrano je 150 ulica i trgova Griča, Kaptola i Donjega grada, te niz štikleca koji na izuzetno zanimljiv način govore o povijesti grada i njegovih stanovnika. Gotovo sve te ulice i trgovi ilustrirane su crtežima, grafikama i starim fotografijama iz fundusa grada Zagreba, što ovom izdanju daje poseban šarm i čini ga jedinstveni i reprezentativnim.

 Izdavač: AGM: Muzej grada Zagreba

Opširnije: Moderna vremena Info

25.12.2008. 12:24:57
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-branimir-spoljaric-stari-zagreb-od-vugla-do-vugla/13838/