Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2010. 22:23:57
1. 10. 2010.

Knjiga dana - Benoît Duteurtre: Djevojčica i cigareta

Roman koji na fantastičan način ocrtava i današnju zbilju u kojoj pušenje cigareta postaje najveća prijetnja čovječanstvu

Fotografija vijesti

U svijetu bliske budućnosti, dok jedan osuđenik na smrtnu kaznu pokušava zapaliti svoju posljednju cigaretu, jedan je birokrat u uredu gradonačelnika pali. Glumeći radnju koja se inače obavlja u wc-u sa spuštenim hlačama, otpuhuje zabranjene dimove, dok ga ne ugleda djevojčica i nepravedno ga optuži za zlostavljanje.

I dok prvi lukavom manipulacijom postaje miljenik nacije i izbjegava smrtnu kaznu, drugi doživljava medijski linč i proživljava pravu životnu dramu pokušavajući dokazati svoju nevinost.

Duteurtre razvija ove dvije radnje kako bi ostvario svoju pravu namjeru: podvrgnuti satiri današnju političku korektnost, apsurdni legalizam i mlako društvo siromašno idealima.

Ovaj britak, ciničan i kontroverzan roman u tradiciji Swifta i Kafke na fantastičan način ocrtava i današnju zbilju u kojoj pušenje cigareta postaje najveća prijetnja čovječanstvu, mladost i zdravlje njegova velika opsesija, korporacije siva eminencija, a medijska slika svijeta jedina perceptivna zbilja.

***

Benoît Duteurtre francuski je pisac i esejist rođen 1960. godine u Saint-Adresseu. Osim književnošću, već od rane mladosti fasciniran je modernom  klasičnom glazbom. Do sada je napisao 13 romana, koji su postigli znatan uspjeh u Francuskoj, a izuzev romana, piše i eseje o glazbi.

 

Prevela Vesna Cvitaš

Izdavač: Novela media

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
01.10.2010. 22:23:57
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-benoit-duteurtre-djevojcica-i-cigareta/49087/