Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2011. 09:33:23
12. 5. 2011.

Knjiga dana - Alice Munro: Služba, družba, prošnja, ljubav, brak

Rendgenski pogled gotovo kao u Čehova.

Fotografija vijesti

Kad čitam priče Alice Munro, dovodim se u stanje tihe refleksije i razmišljam o vlastitom životu: o odlukama koje sam donio, stvarima koje jesam ili nisam napravio, o tome kakva sam osoba, o neizbježnosti smrti. Munro je jedna od one šačice pisaca - nekih živih, ali uglavnom pokojnih - na koje mislim kad kažem da je književnost moja religija. Dok god sam uronjen u priču Alice Munro, iskazujem nekom posve izmišljenom liku isto ono svečano poštovanje i tiho, ali duboko zanimanje koje iskazujem i samom sebi u svojim najsvjetlijim trenutcima kao ljudsko biće.

Jonathan Franzen

 

Rendgenski pogled gotovo kao u Čehova ... Shvatit ćemo kako nas njezine priče obuzimaju i prenose u neki drugi svijet tek kad pročitamo jednu: ponovno se vratiti u onaj stvarni isto je kao izići iz auta koji se kreće.

Newsweek

 

***

Alice Munro (1931.) rođena je u Winghamu (Ontario) u Kanadi. Već kao studentica počinje objavljivati kratke priče po časopisima, a 1968. dobiva svoju prvu  Guvernerovu nagradu - najprestižniju kanadsku književnu nagradu - za zbirku priča Dance of the Happy Shades. Guvernerovu nagradu dobila je još i 1978. za zbirku Who Do You think You Are?  te 1986. za The Progress of Love.

Dvostruka je dobitnica i važne Gillerove nagrade - 1998. za zbirku The Love of a Good Woman  i 2004. za Runaway, zbirku koja je dobila i nagradu Commonwealth Writers Prize (2005.). Alice Munro dobitnica je i nagrade Man Booker International  za životno djelo, nagradu koju mnogi kritičari nazivaju "kompetentnom alternativom" Nobelovoj.

Objavila je više od 14 zbirki priča i jedan roman (Lives of Girls and Woman) i slovi za jednu od najboljih kanadskih književnica uopće. 

 

Prevela Maja Šoljan

Izdavač: Naklada OceanMore

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: Knjige dana odabiru Moderna vremena Info
12.05.2011. 09:33:23
http://metro-portal.hr/knjiga-dana-alice-munro-sluzba-druzba-prosnja-ljubav-brak/58755/