Metro-portal.hr

objavljeno 24.04.2008. 22:57:59

Ključni haški svjedok priznao da je lagao

Fotografija vijesti

Svjedok haškog tužiteljstva kanadski general Andrew Leslie u završnici svojega svjedočenja na suđenju u slučaju ‘Gotovina, Čermak i Markač’ priznao je da je u Kninu i okolici postojao znatno veći broj srpskih vojnih objekata i postrojenja nego što je posvjedočio na početku svojega trodnevnog iskaza pred Haškim sudom.

U jučerašnjem svjedočenju Leslie je nabrojio ukupno deset takvih lokacija, iako je prije nekoliko dana tvrdio da su u Kninu i oko Knina postojale tek tri takve lokacije.  U svome iskazu Leslie je ustrajao na tome da hrvatske snage nisu raspolagale primjerenim topničkim oružjem za gađanje vojnih ciljeva u naseljenim mjestima koje bi jamčilo minimalne civilne žrtve. Međutim, na pitanje kojim su točno vrstama oružja granatirane pojedine lokacije u Kninu odgovorio je da - ne zna.

Svjedok je tek na kraju svojega iskaza, na pitanje predsjedavajućeg suca Alphonsa Orieja otkrio da je osobno imao prilike susresti dvojicu optuženih generala - Antu Gotovinu i Ivana Čermaka. Generala Gotovinu, kojeg je prvi put susreo kada je hrvatska strana u ožujku 1995., kako je istaknuo, ‘opravdano prosvjedovala’ zbog srpskih upada u zonu razdvajanja, opisao je kao ‘dinamičnog, karizmatičnog, agresivnog, inteligentnog i vrlo odlučnog’ zapovjednika koji je nedvojbeno zapovijedao ofenzivnim snagama u sektoru Jug i koji je uživao poštovanje podređenih zapovjednika. (HINA) 

24.04.2008. 22:57:59
http://metro-portal.hr/kljucni-haski-svjedok-priznao-da-je-lagao/6358/