Metro-portal.hr

objavljeno 16.05.2010. 17:16:00
POTVRDA INTERPOLA

Ključni čovjek "Pink Panter" skupine uhićen s hrvatskom putovnicom

Prije dva tjedna je na granici Srbije i Crne Gore uhićen suradnik Gore Radovana Jelušića, Bojan Vučović

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)

Ključni čovjek jedne od najpoznatijih svjetskih zločinačkih skupina, znane kao "Pink panter", državljanin Crne Gore Radovan Jelušić (39) uhićen je u Rimu, a kod sebe je tog trenutka imao lažnu hrvatsku putovnicu, prenose u nedjelju beogradski elektronički mediji.

Glavno tajništvo Interpola potvrdilo je, kako se navodi, Jelušićevo uhićenje koje se dogodilo u petak, a njegov identitet potvrđen je usporedbom otisaka prstiju i fotografija.

Izvršni ravnatelj Interpola Jean-Michel Louboutin kazao je kako to uhićenje, koje je uslijedilo manje od dva tjedna nakon uhićenja drugog člana "Pink Pantera" iz Crne Gore, jasno pokazuje učinkovitost rada policija koje se bave istragom te bande oružanih pljačkaša.

Jasno je da s povećanjem broja informacija do kojih dolazi Interpol i njegova mreža od 188 država članica istodobno raste broj lociranih, identificiranih i uhićenih članova "Pink Pantera", kazao je Louboutin.

Prije dva tjedna na granici Srbije i Crne Gore uhićen je Bojan Vučović (24), Jelušićev suradnik i član navedene zločinačke skupine.

Inače, članovi skupine koja je sudjelovala u krađi nakita u Tokiju, koju se povezuje s mrežom kradljivaca "Pink Panter", sredinom prosinca 2009. u Beogradu su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora.

Troje optuženih za sudjelovanje u krađi nakita vrijednog oko 19,3 milijuna eura u japanskom glavnom gradu Tokiju ožujka 2004. osuđeni su u ponovljenom postupku zbog pljačke zlatarnice uz uporabu sile.

Skupini je ponovno suđeno nakon što je srbijanski Vrhovni sud krajem listopada 2008. prihvatio žalbe državnog odvjetništva, optuženih i njihovih branitelja te ukinuo prvostupanjsku presudu, izrečenu u listopadu 2007.

Troje osuđenih u medijima su povezivani s međunarodnom kriminalnom skupinom "Pink Panter", međutim, u obrazloženju presude navedeno je da nema dokaza da su optuženi pripadali organiziranoj zločinačkoj skupini, kako je navedeno u optužnici.(hina/metro-portal)

16.05.2010. 17:16:00
http://metro-portal.hr/kljucni-covjek-pink-panter-skupine-uhicen-s-hrvatskom-putovnicom/40143/