Metro-portal.hr

objavljeno 13.09.2013. 09:08:00
KATASTROFA

Klinci se "ubijaju" pušeći, a ne pijući alkohol

Nova moda među tinedžerima i studentima pretvara njihove sobe u laboratorije

Ovako se to radi.
Ovako se to radi. (Screenshot YouTube)

Novi opasni trend koji kao da su izmislili autori kult-serije Breaking Bad zavladao je među klincima koji  pretvaraju svoje sobe i podrume u laboratorije kako bi brzo došli do stanja opijenosti. Alkohol prskaju po suhom ledu, a zatim udišu isparavanja.

Posljedice mogu biti strahovito opasne jer "para odmah ulazi u krvotok, pa zatim u mozak, što se događa vrlo, vrlo brzo", kaže profesor Timothy Dougherty iz Philadelphije.

Tu i nastaje problem, budući da alkohol ide direktno u pluća i mozak, zaobilazeći normalne metode kojima ga tijelo obrađuje, kažu liječnici.

"Udisanje alkohola je poput cjelovečernjeg opijanja u sekundi", tvrdi Gaylord Lopez, direktor Toksikološkog centra Georgia u Atlanti.

Tako dolazi do rizika predoziranja alkoholom, pa čak i trovanja te neistraženih potencijalnih opasnosti za mozak.

Internet je prepun snimki koji pokazuju čitav postupak udisanja alkohola, a trend sve više i više širi među mladima, te su liječnici širom svijeta su zabrinuti zbog mogućih posljedica.

"Odmah vas opije, a tu i leži opasnost. Ne znate koliko ćete se opiti. Ne postoje istraživanja i ne znamo kakve su dugoročne posljedice, što je zabrinjavajuće", rekla je Kirsten Hawkins, šefica adolescentske medicine u Sveučilišnoj bolnici MedStar Georgetown u Washingtonu.

Organizam se od predoziranja alkoholom brani povraćanjem. Međutim, u ovom slučaju alkohol zaobilazi želudac i jetru te ne postoji učinkovit način za izbacivanje iz organizma. Jednom kada etanol uđe u mozak, ne postoji način za izbacivanje iz tijela. Također, ne postoji ni učinkovit način za utvrđivanje konzumirane količine alkohola te se neki ovako opijaju da bi mogli voziti, dok drugi vjeruju da će tako izbjeći dodatne kalorije.

13.09.2013. 09:08:00
http://metro-portal.hr/klinci-se-ubijaju-puseci-a-ne-pijuci-alkohol/80431/