Metro-portal.hr

objavljeno 12.08.2018. 11:16:00
MA DA?

Klinci od pet godina već pokazuju hoće li biti uspješni u životu

Vještine koje mogu predvidjeti uspjeh u budućnosti, nemaju nikakve veze s čitanjem i pisanjem, već su to emocionalne i socijalne vještine

Ima li razlike među nama?
Ima li razlike među nama? (Pixabay)

Dijete u dobi od pet godina zna svašta, vjerovali vi ili ne, pa iako je teško zamisliti da bi te vještine mogle utjecati na njegovu mogućnost za uspjeh u budućnosti, ovaj je fenomen ipak dokazan istinitim, kako kažu američka istraživanja. 

Naime, znanstvenici su dokazali kako te vještine, koje mogu predvidjeti uspjeh u budućnosti, nemaju nikakve veze s čitanjem i pisanjem, već su to emocionalne i socijalne vještine. Istraživači su ispitivali tete u vrtićima o djeci, točnije o njihovim odnosima: koliko su sposobna dijeliti, slušaju li drugu djecu, pomažu li drugima te uspijevaju li rješavati probleme. 

Godinama nakon, istraživači su promatrali te iste, tada već mlade ljude, a zaključili su kako su oni s višim socijalnim i emocionalnim vještinama živjeli bolji i uspješniji život. Također, veća je vjerojatnost da će oni završiti fakultet te se trajno zaposliti prije 25. godine.

Zanimljivo je kako se roditelji većinom osvrću na školsko obrazovanje djece, a manje su usredotočeni na bitnije aspekte razvoja, tj. socijalne i emocionalne vještine koje djeca uče od najranije dobi upravo promatrajući svoje najbliže.

12.08.2018. 11:16:00
http://metro-portal.hr/klinci-od-pet-godina-vec-pokazuju-hoce-li-biti-uspjesni-u-zivotu/113727/