Metro-portal.hr

objavljeno 18.11.2009. 15:12:37
blackra1n

Klinac koji je prevario Appleovog maga Stevea Jobsa

Mladi hacker napravio je aplikaciju koja u manje od dvije minute dekodira iPhone nanijevši tako veliku sramotu programerima Applea

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

S čime bismo mogli usporediti priču Applea i Georga Holtza? Najbolje s onom Davida i Golijata jer se u njoj upravo radi o sukobu tehnološkog giganta pod paskom Stevea Jobsa i mladića koji ga je uspio nasamariti. Naime, Apple je svim silama nastojao učiniti svoj iPhone posebnim.

To je podrazumijevalo da ta naprava može koristiti isključivo softverska rješenja matične tvrtke. Frustracija se popela na dosad neviđenu razinu isključivo radi 20-godišnjeg Holtza koji je bez problema uspio probiti sve barijere u korištenju Appleove bebe.

Ovaj mladi hackerski čarobnjak stvorio je takozvani Blackra1n, aplikaciju koja s lakoćom dekodira bilo koji iPhone i to u manje od dvije minute. Sve što korisnici trebaju učiniti jeste prikopčati iPhone na računalo, pokrenuti aplikaciju i pritisnuti enter. Časopis Wired piše da je utjecaj ove aplikacije potkopao sva nastojanja iz Applea da se kontrolira način korištenja iPhonea te Appleov softver.

Inače, jednom kad se iPhone „otključa"  ključem kojega Holtz gratis daje putem interneta, naprava je sposobna koristiti programe koje Apple ne dozvoljava.

Operacija „jailbreak", odnosno namjera da se dekodira iPhone, započela je još 2007. kad je Holtz bio obuzet razmišljanjima o softverskoj ograničenosti tog proizvoda. Trebalo mu je oko 500 sati rada da dovrši svoj „piratski" programčić. Izgleda da Apple nije uzeo u obzir što se sve može učiniti s mobitelima, a zahvaljujući Jobsovoj sljepoći iz dana u dan niču tvrtke koje planiraju dobro zaraditi na tom propustu. Jedna od njih je i Cydia, jedna online stranica s koje se mogu skinuti svi „zabranjeni" programi za iPhone, što besplatno što uz plaćanje. Najčešće se radi o najjednostavnijem softveru poput jezičnih alata i nadogradnji.

Nakon brojnih neugodnosti, Apple se ipak pokrenuo. Trenutno se traži novi „šef osiguranja" kojemu će zadatak biti popraviti stanje i nadmudriti ljude poput Holtza.

18.11.2009. 15:12:37
http://metro-portal.hr/klinac-koji-je-prevario-appleovog-maga-stevea-jobsa/26733/