Metro-portal.hr

objavljeno 27.01.2022. 08:01:00
UPS! ;)

Klimatske promjene prijete ZOI

Klimatske promjene prijetnja su Zimskim olimpijskim igrama, ali i budućnosti snježnih sportova jer uvjete u kojima se održavaju čine puno opasnijima i za sportaše i za sudionike

ZOI u ozbiljnom problemu...
ZOI u ozbiljnom problemu... (Arhiva)

Ovogodišnje Igre u Pekingu, koje počinju 4. veljače, bit će prve Zimske olimpijske igre tijekom kojih će se koristiti 100 posto umjetni snijeg.

Organizatori će postaviti više od 100 generatora snijega i 300 topova za stvaranje snijega na skijaškim stazama.

"Osim što se koriste velike količine električne energije i vode, za umjetnu proizvodnju snijega često su potrebne i kemikalije koje usporavaju otapanje snijega, a istodobno su površine na kojima se odvijaju natjecanja nepredvidive i potencijalno opasne", stoji u izvješću istraživača iz grupe Sport Ecology s engleskog Sveučilišta Loughborough i grupe za zaštitu okoliša koja djeluje pod nazivom Protect Our Winters.

Oba grada sudomaćina ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara, Peking i Zhangjiakou, nalaze se u prirodno sušnome klimatskom području, zbog čega će organizatori biti prisiljeni upotrijebiti oko 49 milijuna galona kemijski tretirane vode koja se za potrebe natjecanja smrzava zahvaljujući strojevima za stvaranje snijega, napisali su znanstvenici.

I premda je Kina u više navrata objavila da za izradu snijega koristi samo prirodne oborine i recikliranu vodu, stručnjaci su zabrinuti da bi visoka stopa korištenja vode mogla predstavljati dodatan pritisak na ionako oskudne vodene resurse u regiji.

Prirodnog je snijega u mnogim regijama u svijetu sve manje, a dostupnost vode za izradu snijega manja je zbog klimatskih promjena, što dovodi u opasnost globalnu industriju snježnih sportova.

"Nestalne snježne sezone i brzo otapanje otprije niskih količina snježnih padalina odnedavno su postali norma za mnoga natjecanja", pokazalo je istraživanje.

"Jasno je o kakvom se riziku radi - globalno zatopljenje za koje je odgovoran čovjek, dugoročno ugrožava budućnost zimskih sportova. Istodobno se smanjuje i broj klimatski pogodnih mjesta za domaćina Zimskih olimpijskih igara", stoji u priopćenju.

Zimske olimpijske igre su od 1924. održane u dvadeset i jednome gradu. Znanstvenici su procijenili da će do 2050. njih samo 10 posjedovati sve "klimatske pogodnosti" i prirodne snježne padaline za održavanje ovog događaja.

Nažalost, mjesto održavanja prvih Zimskih olimpijskih igara, Chamonix, sada je ocijenjeno 'visokorizičnim', a jednaku su ocjenu dobila i mjesta u Norveškoj, Francuskoj i Austriji.

Znanstvenici su Vancouver, Soči i Squaw Valley u Sjedinjenim Državama ocijenili "nepouzdanim" područjima i gradovima.

27.01.2022. 08:01:00
http://metro-portal.hr/klimatske-promjene-prijete-zoi/136197/