Metro-portal.hr

objavljeno 11.12.2019. 10:31:00
PANIKA?!

Klimatske promjene: panika ovladala zemljom

Ne samo što se klima mijenja već je i rasprava o njoj sve vruća. Racionalno vođene diskusije sve su rjeđe. U vremenima straha argumenti gube snagu, smatra u svom komentaru o klimi Zoran Arbutina

Klimatske promjene su tu...
Klimatske promjene su tu... (Shutterstock)

"Želim da se uspaničite, da osjetite strah ... jer vaša kuća gori!" Riječi koje je Greta Thunberg izgovorila početkom godine u Davosu zasigurno će se naći na listi najvažnijih citata iz 2019. godine. Rijetko se može doživjeti da netko tako jezgrovito duh vremena pretoči u riječi. Čini se kao da su na tisuće mladih ljudi samo čekale pucanj za start kako bi se konačno krenulo u ono što treba uraditi: ustati, izaći na ulicu i glasno dići svoj glas protiv ljudskim faktorom uzrokovanih klimatskih promjena.

Čini se da je u Njemačkoj, možda i više nego u ostalim europskim zemljama, mlada švedska aktivistica potakla konačno oslobađanje nagomilane dugogodišnje napetosti. Istinska lavina prosvjeda i ogorčenja spustila se u dolinu, nadjačavajući sve što joj stane na put. Panika je odnedavno zavladala zemljom i gura politiku ispred sebe.

Glavna stvar da se "nešto radi"

Sve više njemačkih gradova proglasilo je takozvano "klimatsko izvanredno stanje". Prije nekoliko dana čak se i Europski parlament poveo za tim i proglasio "klimatsko izvanredno stanje" za čitav EU. To nije imalo konkretne posljedice, time situacija s klimom nije ništa bolja. Ali nije sve u tome: ovdje se radi o stvaranju straha i panike u društvu.

S druge strane, strah obično nije dobar savjetodavac. Kad čovjek paniči, rijetko donosi dobre odluke, a da ne govorimo o društvu. U demokraciji političke odluke trebaju se donositi na temelju racionalnih argumenata. Klima straha tome je dijametralno suprotna. Tada se argumenti koriste kao dobrodošli pomagači - kada to nekom tako odgovara.Najnoviji doprinos valu panike: po navodima njemačke organizacije za zaštitu okoliša Germanwatch, Njemačka je treća zemlja u svijetu po ugroženosti od ekstremnih vremenskih nepogoda. Iako, prema Germanwatchu, indeks ugroženosti ne daje zaključke o utjecaju klimatskih promjena na spomenute vremenske neprilike, a analiza ima i izvjesnih "statističkih nejasnoća". No, presudna je opomena: rast temperature povećao je vjerojatnost ekstremnih vremenskih nepogoda u budućnosti. S malo riječi proširio se strah na sve strane.

Klima i vremenske prilike

Primjer: oni koji tijekom velikih valova hladnoće (da, još uvijek ih ima!) pitaju što je s globalnim zagrijavanjem, morali bi naučiti da postoji razlika između klime i vremena. Ako, s druge strane, uslijede dva suha i vruća ljeta, onda se nesumnjivo tumače kao znakovi polaganih klimatskih promjena.

Još jedan primjer: klimatski aktivisti se u svojim tvrdnjama da se klimatske promjene događaju svuda oko nas oslanjaju na navodno nedvosmislene znanstvene dokaze. Ali kada ugledni klimatolog, poput Hansa von Storcha, kaže: "Sve se pomiješalo, u svemu se pretjeruje", tada se njegov znanstveni integritet odmah dovodi u pitanje.

Pretjerana očekivanja

To se, naravno, odražava i na političke stranke u Njemačkoj. Dok klimatski aktivisti doslovce tjeraju tradicionalne stranke da nešto poduzmu, Zeleni doživljavaju nove rekorde u istraživanjima javnog mnijenja. Programiran je novi sukob: ako se jednog dana vrate na vlast, Zeleni i njihovi birači ustanovit će da probuđena velika očekivanja u stvarnom životu nisu ostvariva. A rezultat će biti: nova razočaranja, nova ljutnja i još veći strah.

Naravno da se može i treba raspravljati o klimatskoj politici. I naravno da klimatski aktivisti imaju dobre argumente. Ali klimatska politika mora biti onakva kakva bi politika uvijek trebala biti: nadmetanje snagom boljeg argumenta. Klimatske promjene su previše važna tema da bi se prepustila samo klimatskim aktivistima. Njihove strahove treba shvatiti ozbiljno, kao i druge strahove drugih društvenih skupina. Ali, pustiti da prevladaju strahovi jedne jedine grupe - to nije dobra opcija.

Piše: Zoran Arbutina/DW
11.12.2019. 10:31:00
http://metro-portal.hr/klimatske-promjene-panika-ovladala-zemljom/122436/