Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2011. 23:53:16
TRANSPARENCY INT.

Klimatske promjene najveći izazov vladama

Neki stručnjaci procjenjuju da će do 2020. ukupna ulaganja u sustave koji se bave klimatskim promjenama biti gotovo 700 milijarda dolara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Klimatske su promjene vjerojatno dosad najveći izazov za vlasti, ocjenjuje Transparency International, globalna nevladina udruga posvećena suzbijanju korupcije, u izvještaju objavljenom u subotu o klimatskim promjenama i korupciji koja prijeti sustavima za borbu protiv tih promjena.

Klimatske su promjene vjerojatno dosad najveći izazov za vlasti, kaže TI u izvještaju objavljenom na svojim službenim stranicama.

Da bi se nosilo s tim problemom, nužan je određeni stupanj hitnosti, povjerenja, suradnje i solidarnosti koji na kušnju stavlja ograničenja konvencionalnih mehanizama i institucija, navodi TI.

Nužni su transformacijski pomaci u našim gospodarstvima, koji bi mogli na kraju znatno smanjiti dramatične promjene koje je donijela industrijska revolucija, navodi TI.

Nužan je čvrst sustav upravljanja klimom, a riječ je o procesima i odnosima na međunarodnoj, nacionalnoj, korporativnoj i lokalnoj razini, koji će se baviti uzrocima i posljedicama klimatskih promjena. Takav bi sustav jamčio kvalitetno upravljanje golemim političkim, socijalnim i financijskim ulaganjima javnog i privatnog sektora kako bi odgovor na klimatske promjene bio uspješan.

Također, zloupotreba tih sredstava za privatnu korist ide i dalje od uobičajenih oblika korupcije, poput zloupotrebe sredstava, podmićivanja u sustavu dodjele ugovora, te nepotizma. Svi ti oblici ugrožavaju kvalitetnu borbu s klimatskim promjenama, a postoje i novi oblici korupcije: iskrivljavanje znanstvenih činjenica, kršenje načela pravedne zastupljenosti i lažne izjave o ekološkoj prihvatljivosti proizvoda, kaže se u izvještaju i dodaje kako je takva koruptivna praksa veoma štetna u području koje obiluje neisgurnošću, a nužni su povjerenje i suradnja.

Kad goleme količine novca teku novim i neprovjerenim financijskim tržištima i mehanizmima uvijek postoji rizik od korupcije, kaže se u izvještaju.

Neki stručnjaci procjenjuju da će do 2020. ukupna ulaganja u sustave koji se bave klimatskim promjenama biti gotovo 700 milijarda dolara.

Javna ulaganja, ne manje od 250 milijarda na godinu s vremenom će poteći novim, razmjerno nekoordiniranim i neprovjerenim kanalima.

Osim toga, već postoji pritisak da se primjene "brza" rješenja, što još više povećava opasnost od korupcije.

U izvještaju se sugerira nužnost nastojanja usmjerena na usporavanje klimatskih promjena reduciranjem emisije stakleničkih plinova ili jačanjem kapaciteta da se ta emisija prirodno "uhvati", npr. šumama ili tehnološkim inovacijama.

Za transparentnost je nužan izdržljiv sustav mjerenja, izvještavanja i verifikacije emisija. U krajnjoj liniji, kaže se u izvještaju, takav je sustav ključan za uspjeh strategije usporavanja klimatskih promjena.

Nužno je također izgraditi djelotvornu prilagodbu na klimatske promjene, kaže se u izvještaju.

Posebno se u izvještaju govori o šumarstvu koje igra važnu ulogu u klimatskim politikama, a ipak korupcija u tome sektoru zahtijeva preventivne i proaktivne postupke. Velika međunarodna potražnja za drvom, nesigurna prava vlasništva nad zemljom i marginalizirane domorodačke zajednice izazov su pouzdanu i održivu šumarstvu.

Svake se godine ilegalno posiječe stabala ili proizvede drveta sumnjiva podrijetla u vrijednosti od deset do 23 milijarde dolara. Takvoj praksi pomažu i rupe u zakonima te duboko ukorijenjena korupcija u kojoj se lokalni moćnici služe šumom ne samo za osobno bogaćenje nego i za kupnju političke otpore ili utjecaja, navodi organizacija.

Transparency International (dalje TI) je nevladina organizacija posvećena povećavanju vladine odgovornosti i suzbijanju međunarodne i nacionalne korupcije. To je jedina globalna, neprofitna i politički nestranačka udruga čije je djelovanje usmjereno na suzbijanje korupcije i njenih posljedica.

30.04.2011. 23:53:16
http://metro-portal.hr/klimatske-promjene-najveci-izazov-vladama/58337/