Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2022. 18:54:00
KLIMA

Klimatska kriza traži pravednu raspodjelu

Konferencija o klimatskim promjenama COP27, koja je završila proteklog vikenda, očekivano je razočarenje jer nije nastavila u smjeru napuštanja fosilnih goriva

Budimo pametniji...
Budimo pametniji... (Arhiva)

Konferencija stranaka potpisnica UN-ovog Okvirnog sporazuma o klimatskim promjenama završila je očekivano neuspjehom. Nakon što su se zemlje potpisnice u Glasgowu prošle godine obavezale na kakvo-takvo postupno napuštanje ugljena, u Šarm el-Šeiku nije se dogodio daljnji konkretan iskorak u napuštanju fosilnih goriva, precizira Medak.

Dodaje da je to bilo nužno u godini energetske krize, kada se niz zemalja vratio pojačanom korištenju ugljena.

Smatra se da je i „Hrvatska mogla značajno uštedjeti u trenutnoj energetskoj krizi da nije prespavala tranziciju na energiju sunca proteklih 20 godina.

Izvješća uoči konferencije jasno isticala da cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja od 1,5°C iznad predindustrijskog prosjeka više realno nije ostvariv.

Ostalo nam je devet godina ugljičnog budžeta kako bismo imali barem polovične izglede da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5°C. Ta granica će se izvjesno probiti, no nužno je spriječiti svako daljnje zagrijavanje.

Potrebne su široke sistemske promjene da bismo drastično smanjili emisije stakleničkih plinova. U suprotnom, do 2070. trećina čovječanstva morat će migrirati zbog nepodnošljivih klimatskih uvjeta.

26.11.2022. 18:54:00
http://metro-portal.hr/klimatska-kriza-trazi-pravednu-raspodjelu/140168/