Metro-portal.hr

objavljeno 12.01.2014. 13:41:07
LUDO VRIJEME

Klimatolozi šute, a seljaci u panici

Neuobičajeno dugo i jako zatopljenje izaziva zabrinutost hrvatskih poljoprivrednika i proizvođača hrane, i premda se uklapa u najavljene scenarije, klimatolozi su suzdržani

Je li priroda počela ispostavljati račun?
Je li priroda počela ispostavljati račun? (Arhiva)

Aktualno zatopljenje je nastavak temperaturnih anomalija iz prosinca, koje su u cijeloj Hrvatskoj bile iznad višegodišnjeg prosjeka, a nastavit će se najmanje do sredine tjedna. Najviše odstupanje u prosincu zabilježeno je na Zavižanu, čak 3.4 stupnja Celzija, ali za cijelu prošlu godinu temperature su bile veće od 0.7 do 1.6 stupnja Celzija.

Premda statistika kaže da je maksimalna temperatura u siječnju u Zagrebu znala narasti do 19.4 stupnja Celzija (7. siječnja 2001.) i padati do minus 24.3 stupnja Celzija (31. siječnja 1950.), prema mrežnoj stranici Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), prosječna temperatura zraka u Hrvatskoj i dalje prati trend globalnog zatopljenja s izvjesnim međugodišnjim kolebanjima.

Protekla godina u cjelini bila je dvanaesta najtoplija godina od početka mjerenja u Zagrebu, a najtoplije su bile nedavne 1998. i 2005., zatim 2002., 2003. te 2004. godina.

Istina je da je čestoća anomalija veća i izrazitija, ali moramo biti vrlo oprezni kad govorimo o globalnom zatopljenju, ustrajava klimatolog DHMZ-a Krešimir Pandžić.

Što predviđaju scenariji?

Scenarijima promjena predviđaju se povećanja klimatskih ekstrema te promjene u raspodjeli vjetrova, povećan rizik od toplinskih valova, učestalost pojava jakih oborina i podizanje razine mora. Promjene bi mogle povećati smrtnost ljudi, učestalost zaraznih bolesti i prisutnost alergenskog peluda, te 30 posto vrsta suočiti s povećanim rizikom od izumiranja.

Entomolog zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Mladen Kučinić kaže da se pomiču životni prostori nekih vrsta prema sjeveru, pa se tako u Hrvatskoj prije nekoliko godina pojavio leptir Pelargonijin plavac, koji inače živi u Južnoj Africi, a s pelargonijama je prenesen na Baleare, odakle se širi prema sjeveru.

U Španjolskoj i Velikoj Britaniji utvrđeno je da se areali nekih vrsta šire na sjever po 40 i više kilometara, dodaje Kučinić. U Sibiru je površina pod grmolikim biljkama povećana za 18 posto, utvrđeno je satelitskim metodama.

12.01.2014. 13:41:07
http://metro-portal.hr/klimatolozi-sute-a-seljaci-u-panici/82664/