Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2010. 12:56:48

Klaster Grozd plavac mali ide dalje

Počelo je zbog druženja, a pretvorilo se u ozbiljan posao, suradnju i promicanje ove autohtone sorte

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Saša Zinaja, Medijska mreža)

Klaster „Grozd plavac mali" utemeljen je s ciljem promidžbe najbolje i tržišno najperspektivnije crne hrvatske autohtone sorte i vina od nje, a okuplja 23 članice među kojima su vinari, proizvođači čepova, boca, etiketa te opreme za vinare koje zapošljavaju 840 ljudi, od kojih 150 u vinogradarstvu. Među članicama je i Unex grupa koja je zadužena za marketinške i promidžbene aktivnosti klastera. 

„Kada smo počinjali, više od 50 % članova je reklo kako od klastera očekuju samo druženje, a sada smo u poziciji da zajedničkim akcijama pomažemo jedni drugima i izmjenjujemo korisne savjete", rekao je manager klastera „Grozd plavac mali" Velimir Bohač.

Osnivanje klastera prije tri godine pokazalo se odličnim potezom, a posebno je korisno u današnje vrijeme kada je situacija na tržištu teška i svaka pomoć je dobrodošla. 

„Prihodi klastera se cijelo vrijeme povećavaju čime se povećava i opseg djelovanja. Pomoć dobivamo i od države, ministarstva gospodarstva, ali to nažalost nije dovoljno. Osim zajedničkog tržišnog nastupa i promocije ove autohtone sorte želja nam je da sve članice klastera potreban materijal počnu nabavljati zajednički, od boca, čepova i etiketa i dr., čime bi se troškovi za proizvođače dodatno smanjili", rekao nam je Velimir Bohač o planovima klastera za 2010. godinu.

Posebno značajno je prošlogodišnje izdavanje knjige „Plavac mali - hrvatska sorta za velika vina", nastale suradnjom klastera i profesora s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Edija Maletića i Ivana Pejića. Svi koji žele saznati nešto više o ovoj hrvatskoj autohtonoj sorti pozivaju se da posjete izložbeni prostor Udruge „Plavac mali" na 15. međunarodnom sajmu vina i opreme za vino i vinogradarstvo VINOVITA, koji se od 14. do 17. travnja održava na Zagrebačkom velesajmu. 

Piše: Tomislav Sinković, Infopunkt.tv
15.04.2010. 12:56:48
http://metro-portal.hr/klaster-plavac-mali-ide-dalje/37908/