Metro-portal.hr

objavljeno 14.09.2012. 13:06:00
STVARNO ... :)

Kitovi ubojice su mamini sinovi

Ženke kitova ubojica imaju najdulju menopauzu od svih životinja osim čovjeka da bi se mogle brinuti o svojim sinovima

Opaka orka je zapravo mamin sinčić
Opaka orka je zapravo mamin sinčić (Arhiva)

Vicevi na račun opakih likova koji su zapravo mamini sinovi i maze odavno su postali kategorija za sebe, a sada se živopisnoj skupini takvih faca pridružila i jedna vrlo opasna životinje - kit ubojica.

Znanstvenici su utvrdili da majke orke brinu za svoje sinove do smrti, te da ako muškoj orki starijoj od 30 godina umre majka ima 14 puta veći rizik od smrti u sljedećih godinu dana. Kćeri nisu ni blizu toliko povezane s majkama, jer je u istoj situaciji kćerima povećan rizik od smrti tek tri puta, dok za kćeri mlađe od 30 godina smrt majke nema nikakvog utjecaja na život.

Ukratko, muški kitovi ubojice su najčešće mamini sinovi koji teško mogu preživjeti bez majčine pomoći i žive dulje što su im majke starije.

Inače, ženke kitova ubojica mogu doživjeti preko 90 godina, a iz reproduktivnog razdoblja života izlaze između 30-te i 40-te godine.

Rezultati prikazani u ovom istraživanju dobiveni su temeljem praćenja dvije velike populacije kitova ubojica uz zapadne obale SAD i Kanade tijekom 36 godina.

14.09.2012. 13:06:00
http://metro-portal.hr/kitovi-ubojice-su-mamini-sinovi/73887/