Metro-portal.hr

objavljeno 30.09.2010. 11:31:00
NEMA SUMNJE

Kiselost oceana raste, stanje alarmantno

Razvoj se od početka industrijalizacije odvija sto puta brže nego prije, Zemlja se nosi sa štetnim posljedicama

Ocean
Ocean (Shutterstock)

Acidifikacija oceana postaje sve ozbiljniji problem. "Oko globalnog zatopljenja znanstvenici imaju različita stajališta, ali kada govorimo o problemima oceana svi se slažu da je stanje alarmantno", rekao je prof. Hans-Otto Pörtner Instituta za istraživanje mora na konferenciji u njemačkom Bremerhavenu.

Kiselost mora porasla je za 30% od početka industrijalizacije do danas što ima katastrofalne posljedice na pojedina živa bića i cjelokupni ekosustav. Ugroženi su brojni organizmi poput vapnenačkih alga, školjka i puževa. Pojedini organizmi mogli bi izumrijeti jer se ne mogu tako brzo prilagoditi promjenama, dok se problemi očekuju i u ribarstvu.

>>Morski organizmi gube ljušture

>>Acidifikacija oceana sve više ugrožava morski život

Za kiselost je odgovoran ugljični dioksid koji se oslobađa u morskoj vodi i stvara ugljične kiseline. Acidifikacija je pritom veća na polovima nego oko ekvatora. Znanstvenici su se godinama nadali da oceani mogu sami riješiti problem, ali se pokazalo da to ipak neće dogoditi. 

Promjene razine CO2 u atmosferi i oceanima nisu rijetkost u povijesti postojanja Zemlje te ih se djelomično povezuje s masovnim odumiranjem prije 55 ili 250 milijuna godina. Među tadašnjim uzrocima se spominju klimatske promjene i vulkanske aktivnosti. "Problem je što se razvoj od početka industrijalizacije odvija oko sto puta brže nego prije i priroda ima problema sa prilagodbom", objašnjava Pörtner.

U njemačkom Bremerhaven okupilo se više od 200 znanstvenika koji rade na istraživanjima vezanim za acidifikaciju oceana. 

30.09.2010. 11:31:00
http://metro-portal.hr/kiselost-oceana-raste-stanje-alarmantno/48968/