Metro-portal.hr

objavljeno 29.10.2020. 18:01:00
MLJAC

Kiseli kupus je sjajna hrana

Kupus, pogotovo kiseli, odnosno fermentirani, prepun je vitamina i tijekom zime je neizostavna namirnica u mnogim jelima. Najbolje ga je kiseliti kod kuće jer je takav najukusniji.

Uživajte u kiselom kupusu
Uživajte u kiselom kupusu (Arhiva)

Kiseli kupus je, vrlo pogrešno, zaprao sjajna hraan impresivnog udjelu hranjivih sastojaka, a obično jedemo samo preko zime jer spada u hranu koja se teže probavlja i nekima može loše sjesti na želudac.

Bez obzira na to, trebali bismo ga jesti cijele godine jer izvrsno čuva imunitet i opskrbljuje organizam potrebnom dozom vitamina.

Smatra se da je kiseli kupus nastao u Kini prije više od 2000 godina jer je tada fermentacija bila jedna od metoda kojom se hrana čuvala od propadanja. Kupus je preživio test vremena i postao je popularan prilog i začin jelima u mnogim kulturama. Iako je i svježi kupus vrlo zdrav, kiseli ima daleko veće zdravstvene dobrobiti.

Može ga se kupiti u svim trgovinama, ali ništa ne može nadmašiti kupus koji ste kiselili sami.

No, zašto je kiseli kupus tako odlična namirnica?

Vrlo je hranjiv

Nema toga što nema u kiselom kupusu - prepun je vitaminom C, željezom, manganom, vitaminom B6, bakrom, kalijem, vlaknima, proteinima, a ima i nešto ugljikohidrata. S obzirom na to da prolazi fermentaciju, prirodni je izvor probiotika, odnosno zdravih bakterija koje povoljno utječu na naš probavni sustav i čuvaju naša crijeva od upala i infekcija.

Međutim, valja pripaziti s konzumacijom kiselog kupusa jer može sadržavati puno natrija. Imajte ovo na umu ako pazite na unos soli.

Poboljšava probavu

Probiotici u kiselom kupusu prva su linija obrane protiv toksina, prekomjernih plinova, nadimanja i zatvora te su korisni u osoba koje pate od Chronove bolesti. Poboljšavaju probavu, bakterijsku ravnotežu u crijevima, pogotovo kada je narušena uzimanjem antibiotika. Kiseli kupus stoga može smanjiti ili spriječiti proljev.

Čuva imunitet

Bakterije u probavnom sustavu imaju velik utjecaj na cjelokupno zdravlje u organizmu i s time i na imunološki sustav. Kiseli kupus čuva imunitet i održava ga na visokom nivou, zato ga je dobro jesti tijekom cijele godine, a pogotovo u razdobljima gripa i prehlada. Osim toga, jača sluznicu crijeva, a jača sluznica bolje sprječava da neželjene tvari dospiju u tijelo i izazovu kaos.

Liječi giht i čir na želucu

Rasol, sok dobiven kiseljenjem kupusa, prava je vitaminska bomba koja može pomoći u liječenju gihta, astme, reume i mnogih probavnih problema. Osim toga, od njega je koža čišća, a liječi i mamurluk.

Pomaže u mršavljenju

100 grama kiselog kupusa ima samo 18,6 kalorija što ga čini idealnom namirnicom za one koji žele smršavjeti. Kiseli kupus bogat je vlaknima, a takva hrana nas duže drži sitima, zbog čega kroz dan manje jedemo i tako unosimo manje kalorija. Neke znanstvene studije pokazale su da određeni probiotici u kiselom kupusu smanjuju količinu masti koju tijelo apsorbira kroz hranu.

Jača kosti

Vitamin K2 u kiselom kupusu igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju. Preciznije, vitamin K2 aktivira dva proteina koja se vežu za kalcij, glavni mineral koji se nalazi u kostima, a jedno istraživanje dokazalo je da ovaj vitamin smanjuje rizik od prijeloma kralježnice, kuka i fraktura ostalih kostiju za 60 do 81 posto.

29.10.2020. 18:01:00
http://metro-portal.hr/kiseli-kupus-je-sjajna-hrana/128344/