Metro-portal.hr

objavljeno 09.02.2009. 13:58:55
VLADIN PRIJEDLOG

Kirgistan zatvara američku vojnu bazu Manas

Kirgistanski parlamentarni odbor za obranu podupro je u ponedjeljak vladin prijedlog o zatvaranju američke zračne baze Manasa kod Biškeka.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jure Erzen, CROPIX)

"Odbor podupire vladin prijedlog da se otkaže ugovor sa SAD-om o zračnoj bazi u međunarodnoj zračnoj luci Manasu", izjavila je predsjednica kirgistanskog parlamentarnog odbora za obranu Lejla Sidikova.

Zračnom bazom Manas na sjeveru Kirgistana SAD se koristio više godina kao glavnom postajom za popunu gorivom na letu transportnih zrakoplova u Afganistan.

Kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev objavio je da će baza biti zatvorena u početku tjedna, za posjeta Moskvi, kad su toj bivšoj sovjetskoj republici obećane dvije milijarde dolara novčane pomoći i zajma.

Problemi za Obamin plan

Američki predsjednik Barack Obama već je bio najavio planove za slanje do 30.000 vojnika u Afganistan i ta će mu kirgistanska odluka otežati plan.

Kirgistanski parlament trebao bi glasovati o vladinu prijedlogu u četvrtak, ali to se smatra samo formalnošću budući da ga nadzire stranka odana Bakijevu. Da bi odluka o zatvaranju baze bila prihvaćena, potrebna je obična većina. (hina/metro-portal)

09.02.2009. 13:58:55
http://metro-portal.hr/kirgistan-zatvara-americku-vojnu-bazu-manasa/14720/