Metro-portal.hr

objavljeno 14.06.2010. 07:37:41
SUKOBI

Kirgistan u kaosu

Nakon smjene vlasti pred par mjeseci zemlja polako tone u anarhiju i građanski rat

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Broj žrtava u sukobima u Kirgistanu vjerojatno je puno veći od najnovijih službenih podataka koji govore o 104 poginule i 1231 ranjenoj osobi, prenosi agencija Associated Press informacije dužnosnika Međunarodnog povjerenstva Crvenog križa (ICRC).

Neki od djelatnika ICRC-a kažu kako su vidjeli da se samo u jednu zajedničku grobnicu pokraj grada Oša polažu tijela stotinjak osoba, a službeni podaci sigurno ne uključuju i veliki broj mrtvih koji leže po ulicama tog grada na jugu zemlje u kojem su počeli najnoviji sukobi Kirgiza i Uzbeka.

Na ulicama Oša, drugog po veličini kirgistanskog grada sa 250.000 stanovnika, skupine Kirgiza preuzele su kontrolu, pali se i pljačka a policija i vojska ne interveniraju, dok su se Uzbeci zabarikadirali u pojedinim četvrtima, javlja AP.

U Uzbekistanu je objavljeno da je tamo pristiglo oko 75.000 izbjeglica koje su uglavnom uzbečke nacionalnosti a među njima ima i velik broj ranjenih vatrenim oružjem. Izbjeglice su uglavnom starci, žene i djeca, dok su mlađi muškarci ostali braniti imovinu.

Kirgizi pak za izazivanje nereda optužuju Uzbeke. Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća nemire između Uzbeka i Kirgiza smirila je ruska vojska. Moskva je sada poslala svoje vojnike ali kaže da će oni samo štititi rusku vojnu bazu.

Sukobi su zahvatili i Džalal-Abad, 70 kilometara od Oša, a stradala su i susjedna sela u koja su pristigli naoružani Kirgizi, javljaju svjedoci.

Vršitelj dužnosti gradonačelnika Džalal-Abada Maksat Žeinbekov rekao je da su sukob izazvale i raspirile pristaše svrgutog predsjednika Kurmanbeka Bakijeva. Bakijev je u nedjelju opovrgao bilo kakvu vezu sa sukobima.

Uzbeci i Kirgizi su uglavnom sunitski muslimani. Uzbeci čine oko 15 posto stanovništva Kirgistana, ali u južnom dijelu države ima ih koliko i Kirgiza. (hina/metro-portal)

14.06.2010. 07:37:41
http://metro-portal.hr/kirgistan-u-kaosu/42507/