Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2018. 10:31:00
FESTIVALI

KinoKino sprema tridesetak naslova

Među filmovima koji se natječu za festivalske nagrade bit će i najnovija filmska adaptacija knjige "Blizanke" Ericha Kästnera

Sjajan program ovogodišnjeg festivala
Sjajan program ovogodišnjeg festivala (Arhiva)

Međunarodni filmski festival za djecu KinoKino u svom trećem izdanju, koje će se održati od 14. do 18. veljače u zagrebačkom kinu Europa, u glavnom i popratnim programima donosi tridesetak filmova, među kojima će se uz novija ostvarenja prikazati i neki od filmskih klasika.

Među filmovima koji se natječu za festivalske nagrade bit će i najnovija filmska adaptacija knjige "Blizanke" Ericha Kästnera, autora koji je još pedesetih godina prošlog stoljeća djeci uveo novi, moderniji način pisanja za djecu, približivši im ljepote književnosti.

Njegova su djela doživjela brojne ekranizacije, često je i sam pisao scenarije i bio narator u filmovima snimljenim po vlastitim knjigama, a da su teme o kojima je pisao još uvijek aktualne govori i nova adaptacija "Blizanki", u režiji njemačkog redatelja Lancelota von Nasa. Ta klasična komedija zamjene uloga, u kojoj se dvije blizanke slučajno sretnu nakon godina razdvojenosti uzrokovane rastavom braka njihovih roditelja, svoju će hrvatsku premijeru imati upravo na KinoKino Festivalu.

Iz glavnog natjecateljskog programa organizatori festivala, kreativni tim Zagreb Film Festivala, ističu i nagrađivani francuski film "Brailleovo srce" Michela Boujenaha o dvanaestogodišnjoj Marie, darovitoj čelistici koja zbog rijetkog poremećaja ubrzano gubi vid, što znaju samo njezini roditelji i prijatelj koji je u nju zaljubljen. Film je prikazan na festivalima diljem svijeta, a na poznatom dječjem festivalu u Zlinu osvojio je nagradu publike i dječjeg žirija.

Na zagrebačkom festivalu o najboljim filmovima će, uz profesionalni žiri, o najboljim filmovima odlučivati dječji žiri sastavljen od pet osnovnoškolaca, a svoju će nagradu dodijeliti i publika festivala.

Klasiku predstavlja film "Moj ujak" Jacquesa Tatija

U popratnom programu "Klasik s gostom" prikazat će se kultno remek-djelo "Moj ujak" francuskog komičara, glumca i redatelja Jacquesa Tatija, poznatog i po njegovoj nezaboravnoj ulozi gospodina Hulota, odjevenog u kišni ogrtač s neizbježnim kišobranom i lulom.

Djeci, danas više nego ikad izloženoj suvremenoj tehnologiji, moglo bi biti zanimljivo pogledati to Tatijevo svevremensko ostvarenje, snimljeno 1958. godine, koje govori o tadašnjoj modernoj opsjednutosti tehnološkim napretkom nauštrb jednostavnih životnih radosti.

Film je osvojio Oscara u kategoriji ostvarenja na stranom jeziku, a do danas je zbog specifičnog humora ostao zapamćen kao redateljevo najpoznatije ostvarenje koje je utjecao na mnoge redateljske generacije iza njega.

Za KinoKino Festival "Mog ujaka" je izabrao sarajevski glumac i ovogodišnji član profesionalnog žirija, Moamer Kasumović, domaćoj publici poznat iz TV serije "Lud, zbunjen, normalan".

Festival i ove godine nastavlja s programom "Moj prvi odlazak u kino", odnosno blokom igranih i animiranih filmova namijenjenom mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu.

S obzirom da je na prošlom izdanju bio veliki interes publike za taj program, ove će se godine održati u obje dvorane kina Europa, dvorani Müller i u velikoj dvorani. Organizatori se nadaju da će, uz zajedničko gledanje i izrađivanje filmskih diplomica, to kino iskustvo najmlađima ostati u posebnom sjećanju.

Filmske radionice za djecu, ali i za odrasle

Ne bi li djeca zarana zavoljela kvalitetne filmove i odlazak u kino, te jednog dana postala istinski ljubitelji filma, Festival uz filmski program, priprema i niz radionica.

Vodit će ih stručnjaci iz različitih kulturnih, umjetničkih i društvenih područja, a zamisao je ponuditi djeci priliku da borave u kinu prije i poslije projekcija, te da to vrijeme ispune učenjem i zabavom.

Jedna od takvih radionica je "Moja prva kritika" pod vodstvom filmske kritičarke Višnje Vukašinović koja će djecu uvesti u tajne osviještenog gledanja filmova kakvo prakticiraju "ozbiljni znalci sedme umjetnosti".

Kao velika ovogodišnja festivalska novost najavljena je radionica izrade filmskog plakata - u suradnji s nagrađivanim dizajnerskim studijom Šesnić&Turković, radionička grupa izradit će plakat filma koji će otvoriti ovogodišnje izdanje festivala.

I ove godine priredit će se radionica za nastavnike "Od kina do učionice: radionica metodike nastave kratkometražnog filma", za koju će se prijave otvoriti 19. siječnja.

Sudionicima radionice pružit će se metodički alati za organizaciju tematskog školskog sata, unutar satnice medijske kulture u nastavi hrvatskog jezika ili kao nastavno sredstvo za druge predmete i međupredmetne sadržaje, a s ciljem povećanja kvantitete i kvalitete filmske nastave te stručnog usavršavanja u području filma.

Osim u konkurenciji i programu klasika, filmovi će se prikazati i u programu "Svaki dan otkrivam", koji prikazuje kratkometražne uratke. Konačni program Festivala bit će objavljen 31. siječnja.

14.01.2018. 10:31:00
http://metro-portal.hr/kinokino-sprema-tridesetak-naslova/109699/