Metro-portal.hr

objavljeno 01.10.2019. 10:01:00
KINO PROGRAM

Kino kao nekad - ciklus Edwarda G. Robinsona

Ne propustite filmove američkog glumca koji je oblikovao tip dobrog lošeg momka u gangsterskom filmu i čija je prepoznatljiva pojava obilježila vrhunce noira

Kino program Kinoteke
Kino program Kinoteke (Arhiva)

Od utorka do subote u kinu Kinoteka gledamo ciklus američkog filmskog i kazališnog glumca Edwarda G. Robinsona (1893 - 1973). Karijeru je počeo na Broadwayu, a u filmu je kontinuirano nastupao od 1929. Prvi veliki uspjeh postigao je 1931. ulogom sitnoga gangstera koji postaje mafijaški šef u klasičnom gangsterskom filmu Mali Cezar (Little Caesar) M. LeRoya, kojom je oblikovao tip tzv. dobroga lošeg momka u sustavu filmskih zvijezda. Nastupio je u 87 filmova, a posmrtno mu je dodijeljen Oscar za doprinos filmu. Za lik oca u Kući mržnje (House of Strangers, 1949) J. L. Mankiewicza bio je nagrađen u Cannesu.

Ciklus započinje u utorak 1. listopada uz znanstveno-fantastični krimić Zeleni Soylent (Green Soylent, 1973.) u režiji Richarda Fleischera. Godine 2022. u prenapučenom svijetu uništenom  efektom staklenika, detektiv Thorn (Charlton Heston) istražuje ubojstvo direktora moćne korporacije. Edwarda G. Robinsona gledamo u ulozi umirovljenog policijskog analitičara koji Thornu pomaže s istragom.

U srijedu 2. listopada na rasporedu je Žena u izlogu (The Woman in the Window, 1944.) Fritza Langa, jedno od najuspjelijih i najutjecajnijih djela film noira. Richard Wanley (Robinson), profesor kriminalističke psihologije, očaran je portretom mlade žene koji je izložen u izlogu umjetničke galerije. Kad slučajno upozna portretiranu ženu, prati je kući s očiglednom namjerom. Njezin drugi ljubavnik iznenada upadne u rendez-vous, a omamljenost i posrtanje između želja i stvarnosti ima fatalne posljedice za sve sudionike.

U noirovskoj krimi-drami Stranac (The Stranger, 1946.) u režiji Orsona Wellesa, koju gledamo u četvrtak, 3. listopada, Robinson tumači sredovječnog gospodina Wilsona, istražitelja Komisije Ujedinjenih naroda za ratne zločine, i čovjeka koji neposredno nakon Drugog svjetskog rata diljem svijeta pronalazi i raskrinkava nacističke ratne zločince. Posljednji na popisu je Franz Kindler koji je navodno izmislio koncentracijske logore. Kako bi ga lakše pronašao, Wilson sklapa dogovor s njegovim bivšim kolegom.

U petak, 4. listopada ne propustite krimi-dramu Dvostruka obmana (Double Indemnity, 1944.) u režiji Billyja Wildera. Radnja noir klasika odvija se oko prodavača osiguranja (Fred MacMurray) kojeg femme fatale (Barbara Stanwyck) nagovori da ubije njenog supruga, a potom se u priču umiješa i šef osiguravateljske kuće, specijaliziran za slučajeve obmana (Edward G. Robinson). Priča se zasniva na istinitom događaju, tzv. slučaju Snyder-Gray, po kojem su kasnije snimljeni filmovi Poštar uvijek zvoni dvaput i Tjelesna vrućina

Subota je rezervirana za Key Largo, (1948.) krimi-dramu Johna Hustona u kojoj se Robinson pojavljuje uz Humphreya Bogarta i Lauren Bacall. Frank McCloud (Bogart) posjećuje mali hotel na Otoku Largo koji vode obogaljeni James Temple (Lionel Barrymore) i njegova snaha Nora (Bacall), udovica Frankova prijatelja iz Drugog svjetskog rata. Hotel su privremeno zauzeli zloglasni gangster u bijegu Johnny Rocco (Robinson) i njegova banda. Frank je isprva ravnodušan prema situaciji, ali Roccovo držanje prema ljubavnici i njegova umiješanost u ubojstvo dvojice lokalnih Indijanaca i policajca uvjeravaju Franka da mora zaustaviti Rocca.

Filmovi iz opusa Edwarda G. Robinsona prikazuju se od 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 15 kuna. Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr / www.kinokinoteka.hr ili na blagajni kina prije projekcije.

01.10.2019. 10:01:00
http://metro-portal.hr/kino-kao-nekad-ciklus-edwarda-g-robinsona/121007/