Metro-portal.hr

objavljeno 06.09.2010. 13:05:31
PROGRAM - RUJAN

Kino Europa: Ususret ZFF-u i Samac Toma Forda

Osim programa 'Ususret ZFF-u' s prošlogodišnjim festivalskim filmovina, na programu će biti i hvaljeni debitantski film modnog dizajnera i genija Toma Forda - Samac

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Kino Europa)

Kino Europa i ovog rujna donosi prigodni program 'Ususret ZFF-u', u kojemu će se naći tri filma s prošlogodišnjeg festivalskog izdanja. 'Libanon', dobitnik Zlatnog lava 2009., ratna je drama vremenski smještena u doba Libanonskog rata s početka osamdesetih. Radnja filma se gotovo u potpunosti događa u unutrašnjosti tenka i to iz vizura nekoliko vojnika koji su se u njemu zatekli. Film je snimljen prema biografskoj priči izraelskog redatelja Samuela Maoza koji je i sam sudjelovao u spomenutim događajima.

Nešto razigraniju sliku rata donosi filmski specijalitet za ljubitelje povijesti i kulinarstva, neobičan dokumentarni film slovačkog redatelja Petera Kerekeša  - 'Kuhanje povijesti'. Najveći svjetski konflikti 20. stoljeća viđeni su tu iz perspektive vojnih kuhara i njihovih taktika prehrane trupa. Između ostalog, u filmu Titov osobni kuhar svjedoči o državnim večerama čije zaraćene nacionalne kuhinje nagovješćuju rat na Balkanu.

turtle.jpg
Kornjača

U programu kojim kino Europa najavljuje 8. ZFF pogledajte i dokumentarni film 'Kornjača: Nevjerojatno putovanje', vizualno fascinantnu podvodnu odiseju za sve uzraste o riskantnom životnom putu jedne kornjače.

Osim programa 'Ususret ZFF-u' na programu će biti i hvaljeni debitantski film modnog dizajnera i genija Toma Forda, 'Samac', s Colinom Firthom i Julianne Moore u glavnim ulogama. 'Samac' je adaptacija istoimenog romana Christophera Isherwooda o srednjovječnom američkom profesoru (Firth) koji nakon iznenadne smrti partnera pokušava pronaći smisao života na ulicama Los Angelesa.

Radnja filma smještena je u vrijeme šezdesetih godina prošlog stoljeća, a za stilsko savršenstvo svog prvijenca Ford se pobrinuo povjerivši produkcijski dizajn slavnom timu zaslužnom za izgled serijala 'Momci s Madisona'.

Kino Europa nastavlja i s popularnim subotnjim 'Plesnjacima do 2'. Nakon filmskih projekcija zaplešite u predvorju kina Europa!

Više o programu i terminima pročitajte na službenoj web stranici www.kinoeuropa.hr!

06.09.2010. 13:05:31
http://metro-portal.hr/kino-europa-ususret-zff-u-i-samac-toma-forda/47417/