Metro-portal.hr

objavljeno 13.01.2010. 07:28:50
PREVIŠE MUŠKARACA

Kinezima ponestaje djevojaka za ženidbu

Za povećan broj pobačaja kriva je i vlada koja je ograničila broj djece po obitelji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Preko 24 milijuna Kinzea u dobi predviđenoj za žendibu moglo bi ostati bez svojih životnih družica do 2020., pokazuju demografski trendovi u toj zemlji. Glavni razlog je povećanje broja pobačaja ženske djece koju Kinezi smatraju manje vrijednom.

Studija koja je provedena na zahtjev vlade upozorava da je smanjenje broja ženskog stanovništva najozbiljniji demografski problem Kine.

"Pobačaji zbog neprihvaćanja spola djeteta su vrlo česti, pogotovo u ruralnim dijelovima. Stoga će muškarcima uskoro biti jako, jako teško pronaći djevojke za udaju, a očekujemo da će biti sve više parova sa znčajnom razlikom u godinama", rekao je voditelj studije Wang Guangzhou za Global Times.

Pored spolnih razlika, za povećan broj pobačaja kriva je i vlada koja je ograničila broj djece po obitelji te još uvijek nije donijela jasan program socijalnih prava.

Godine 2005. na 119 muškaraca u dobi za žendibu bilo je 100 žena, a u nekim dijelovima je ta razlika bila još izraženija. Voditelj studije stoga poziva vladu da promijeni zakon o jednom djetetu i razmisli o poticajima za brakove stanovnika s različitih krajeva Kine.

13.01.2010. 07:28:50
http://metro-portal.hr/kinezima-ponestaje-djevojaka-za-zenidbu/30562/