Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2012. 13:36:27
CENZURA INTERNETA

Kinezi u velikoj cenzorskoj akciji zatvorili 42 stranice

Kineske vlasti intenzivirale su cenzuru mreže nakon što je u ožujku otpušten Bo, bivši šef Komunističke partije, čija je afera potaknula bujicu glasina na internetu

Fotografija vijesti

Više od 210.000 izbrisanih poruka i 42 zatvorene stranice rezultat je akcije kineskih vlasti od sredine ožujka do danas, kako bi se stalo na kraj glasinama oko političkog skandala Boa Xilaija, prenosi Hina.

Kineske vlasti intenzivirale su cenzuru mreže nakon što je u ožujku otpušten Bo, bivši šef Komunističke partije u Chongquingu, čija je afera potaknula bujicu glasina na internetu o unutarnjim previranjima u Komunističkoj partiji pa čak i o pripremi državnog udara.

Agencija Xinhua nije iznijela podrobnije podatke o zatvorenim stranicama niti obrisanim porukama.

U četvrtak, dva dana nakon objave da je Bo Xilai izbačen iz Politbiroa a njegova supruga osumnjičena za ubojstvo britanskog poslovnog partnera, blokirana je pretraga po ključnim riječima na kineskom internetu među kojima su i riječi "istraga", "politička borba", te imena protagonista te sage.

Kina je uvela opsežni sustav cenzure interneta s "policajcima mreže" koji paze da spriječe objavljivanje osjetljivih informacija.

12.04.2012. 13:36:27
http://metro-portal.hr/kinezi-u-velikoj-cenzorskoj-akciji-zatvorili-42-stranice/69984/