Metro-portal.hr

objavljeno 02.06.2011. 17:19:15
AJOJ!

Kinezi tvrde da Europom hara do sad nepoznat soj E.Coli

"Ova E. Coli novi je soj bakterije, veoma infektivan i toksičan", kažu znanstvenici iz južnokineskoga grada Shenzhena koji surađuju s njemačkim kolegama

Španjolski krastavci nepravedno su optuženi za izvor zaraze

Kineski znanstvenici koji su analizirali bakteriju koja hara Europom tvrde da ju je izazvao novi opasan novi soj bakterije. Njihove je riječi potvrdio i glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije Aphaluck Bhatiasevi  koji je rekao da WHO čeka dodatne podatke iz laboratorija. "Do sada nije zabilježena epidemija toga soja", rekao je.

Po njihovim tvrdnjama, bakterija od koje je dosad umrlo 18 ljudi, a oboljelo više od 1500 u najmanje deset europskih zemalja, a vjeruje se da se nalazi na povrću, nosi gene koji je čine otpornom na nekoliko tipova antibiotika.

"Ova E. Coli novi je soj bakterije, veoma infektivan i toksičan", kažu znanstvenici iz južnokineskoga grada Shenzhena koji surađuju s njemačkim kolegama.

U trgovinskom ratu izazvanom epidemijom Rusija je zabranila uvoz svježeg povrća iz Europske unije, na što je odmah reagirala Europska komisija.

Moskva je već prije bila zabranila uvoz povrća iz Njemačke i Španjolske jer su njemačke vlasti zarazu bile pripisale španjolskim krastavcima. Poslije su i Nijemci odustali od te tvrdnje i ispričali se Španjolcima.

Genadij Oniščenko, voditelj ruske agencije za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor, kaže da smrtni slučajevi "pokazuju kako hvaljeni europski sanitarni propisi, koje je i Rusija prisiljena usvojiti, ne funcioniraju".

02.06.2011. 17:19:15
http://metro-portal.hr/kinezi-tvrde-da-europom-hara-do-sad-nepoznat-soj-e-coli/59635/