Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2011. 12:39:41
KAPITALNA KAZNA

Kinezi korupciju kaznili smrću

Kineska dužnosnica pogubljena je zbog korupcije i "sređivanja" zemljišnih poslova prilikom čega je zaradila oko 23 milijuna dolara

Fotografija vijesti

Jedna kineska dužnosnica je pogubljena zbog stjecanja 145 milijuna juana (23 milijuna američkih dolara) od mita i nezakonitog bogaćenja, pišu u četvrtak kineski mediji, javlja Hina.

Luo Yaping (50) bila je na čelu ureda za zemljišne poslove u Fushunu na sjeveroistoku Kine, što nije posebno visoki položaj, ali ga je svejedno uspjela iskoristiti kako bi iz njega izvukla osobnu korist.

Njezine malverzacije bile su vezane za razvoj zemljišta, otkup i kompenzaciju, piše China News Service. Luo je stekla 22 zemljišna posjeda u Fushunu, gradu u kojemu su zatvaranje rudnika i tvornica izazvali prosvjede proteklih godina. Luo je pogubljena u srijedu.

Čelnik antikorupcijske agencije vladajuće Komunističke partije izjavio je da je zločin koji je Luo počinila uključivao "najnižeg dužnosnika, najveći iznos, i najgora sredstva", prenosi China News Service.

Kineski čelnici pokušavaju ukrotiti grozničavi rast cijena zemljišta i nezadovoljstvo zbog ilegalnog dolaska u posjed zemljišta, a to što je Luo radila ilustrira probleme koji su nastali kada su dužnosnici dobili velike ovlasti oko zemljišnih transakcija.

10.11.2011. 12:39:41
http://metro-portal.hr/kinezi-korupciju-kaznili-smrcu/65330/