Metro-portal.hr

objavljeno 05.02.2016. 09:34:00
RAZMIŠLJANJA

Kinezi dolaze? Dobro je da dolaze!

Čude se i stručnjaci i laici: Kina za milijarde eura kupuje europske tvrtke. Kod nekih to izaziva strah. Ali, što je u tomu loše? Ništa, smatra Henrik Böhme

Kinezi stižu, koliko je to dobro?
Kinezi stižu, koliko je to dobro? (Arhiva)

To je jasna poruka. 43 milijarde eura je kineski državni koncern China Chemical National Corp., skraćeno ChemChina, spreman platiti za švicarski kemijski koncern Syngenta, specijaliziran za proizvodnju biljnog sjemena i sredstava za zaštitu biljaka. Ako se to stvarno dogodi bit će to najveća investicija iz Carstva Sredine u nekoj europskoj zemlji. 43 milijarde. To je gotovo dvostruko više nego što su iznosile sve kineske investicije u Europi prošle godine, naime 22 milijarde eura. I prošle je godine ChemChina bio jedan od najaktivnijih aktera: sedam milijarda eura je investirano u talijanskog proizvođača guma Pirelli, gotovo milijarda eura u njemačku strojograđevnu tvrtku Krauss-Maffei. Neke pritom oblijeva hladan znoj, jer u tomu vide rasprodaju Zapada.

Ali to je čista glupost

Kineska poduzeća obavljaju samo svoje domaće zadaće. Ona provode ono što je smislila Komunistička partija. A u Kini je Partija još uvijek u pravu. S jedne strane se Kinezi žele osloboditi imidža svjetske radionice, koja jeftinim proizvodima preplavljuje svjetsko tržište. Iako su Appleovi iPhoni "made in China" sve drugo samo ne jeftini.

Kinezi po svaku cijenu moraju reformirati svoje gospodarstvo, oni žele i moraju prodrijeti u high-tech-područje i zato i u Europi ciljano traže high-tech-poduzeća. Poduzeća koja se primjerice vodeća na području umrežene industrije, takozvane industrije 4.0. Zato je razumljivo da oni prikladne partnere traže i po Njemačkoj.

Nitko se ne mora bojati

Kad je prije tri tjedna sklopljen postao Kineza s Krauss-Maffeijem dogodile su se nevjerojatne stvari: i menadžment i zaposlenici su složno pozdravili novoga vlasnika. Čak je oduševljen bio i mjerodavni sindikat. Nije to nikakvo čudo: ChemChina je obećao da će zadržati i sve tvornice i sve zaposlenike te da će biti stvorena nova radna mjesta. Istina, tek budućnost mora pokazati koliko vrijede takva obećanja. Jer, u Francuskoj se upravo može vidjeti kako stvari mogu ići i drukčije.

Umjesto stvaranja novih radnih mjesta kako je obećao američki div General Electric masovno otpušta ljude u preuzetom Alstomu. Ali, to spominjemo samo usput. Jer, s kineskim vlasnicima preuzeta njemačka srednje velika poduzeća dosad su imala pretežito dobra iskustva. Većina njih to vidi i kao priliku jer je tako lakše osvojiti kinesko tržište. A to tržište, iako ono trenutno proživljava razdoblje slabosti, još uvijek ostaje jedno od najprivlačnijih na svijetu.

Piše: Henrik Böhme/DW
05.02.2016. 09:34:00
http://metro-portal.hr/kinezi-dolaze-dobro-je-da-dolaze/96353/