Metro-portal.hr

objavljeno 23.12.2010. 12:31:34
NOVA ŠANSA

Kinezi bi mogli graditi autocestu u Crnoj Gori

Crnogorski minister prometa Andrija Lompar izjavio je da je crnogorska vlada već počela intenzivne razgovore s kineskim tvrtkama o njihovom uključivanju u projekt izgradnje autoceste

Procedura dogovora s konzorcijem Aktor HCH najvjerojatnije biti prekinuta
Procedura dogovora s konzorcijem Aktor HCH najvjerojatnije biti prekinuta (Shutterstock)

Lompar je rekao da su crnogorska i kineska strana već pripremile tekst međudržavnog sporazuma, kako bi se projekat mogao valjano pravno provesti. Međutim, kako je naglasio, da bi se sve to ostvarilo mora se prekinuti procedura s Aktorom.

"Moj prijedlog, kao resornog ministra, biti će da prekinemo postupak s Aktorom. Oni su poslali pismo o namjerama izraelske agencije Asra koja daje potporu tome poslu, ali taj dokument nije obvezujući i ne predstavlja formalna jamstva i ne vjerujem da će se ovih dana nešto bitnije promijeniti", rekao je Lompar.

Ponovio je da su kineske tvrtke spremne uključiti se u projekat te da bi nakon formalnog prekidanja procedure s konzorcijem Aktor HCH bile spremne u kratkom roku dostaviti ponudu za gradnju autoceste. Prema Lomparovim riječima, za sudjelovanje u projektu zainteresirane su tvrtke CRB i Poly grupa, ali su u pregovore uključena kineska ministarstva prometa i trgovine.

Sredinom ožujka hrvatski konzorcij na čelu s Konstruktorom, izgubio je posao izgradnje te autoceste nakon što nije uspio pribaviti odgovarajuća bankovna jamstva. Posao je nakon toga dobio grčko-izraelski Aktor. Prema nekim informacijama, hrvatske bi se tvrtke mogle pojaviti kao podizvođači ukoliko posao dobiju Kinezi. (hina/metro-portal)

23.12.2010. 12:31:34
http://metro-portal.hr/kinezi-bi-mogli-graditi-autocestu-u-crnoj-gori/53118/