Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2011. 13:35:00
VJEROVALI ILI NE

Kineski znanstvenici modificirali krave da proizvode ljudsko mlijeko

Kinezima je plan u sljedećih nekoliko godina prodavati to mlijeko u supermarketima kao ukusniju alternativu kravljem mlijeku

Muuuuuu
Muuuuuu (deviantart)

Znanstvenici sa kineskog Agrikulturalnog Sveučilišta iz Pekinga uspjeli su genetskim inžinjeringom modificirati krave da, umjesto kravljeg, proizvode mlijeko po kemijskom sastavu identično onomu kakvo proizvode žene za vrijeme dojenja.

Nakon dodatnih ispitivanja i usavršavanja, Kinezima je plan takvo industrijski proizvedeno mlijeko unutar sljedećih nekoliko godina početi prodavati u trgovinama i supermarketima, prenosi Sky News.

Prema navodima znanstvenika koji su radili ovom projektu, osim što je kemijski potpuno identično ljudskom, ovako dobiveno mlijeko zadržava i sve imunološke i antibakterijske karakteristike majčinog mlijeka.

Tehnologija dobivanja ovakvih genetski modificiranih krava slična je onoj koja se koristila za škotsku ovcu Dolly, prvog sisavca nastalog kloniranjem.

Iako je mlijeko još uvijek u fazi testiranja kvalitete i sigurnosti za ljude, znanstvenici se nadaju da ću u skoroj budućnosti dobiti dopuštenje kineske vlade za masovnu prodaju.

Ako je vjerovati radnicima na fakultetskoj farmi koji su ga kušali, mlijeko ima jači i slađi okus od normalnog kravljeg mlijeka.

Profesor Li Ning, voditelj ovog istraživačkog projekta, smatra da su sve kritike o etičnosti istraživanja promašene.

„Milijardu i pol ljudi u svijetu je gladno. Naša je dužnost razvijati znanost i tehonologiju, a ne ih kočiti. Prvo trebamo misliti kako nahraniti sve te ljude, a tek se onda možemo baviti idealima i uvjerenjima" zaključuje Ning.

08.06.2011. 13:35:00
http://metro-portal.hr/kineski-znanstvenici-modificirali-krave-da-proizvode-ljudsko-mlijeko/59877/