Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2011. 08:51:00
RAZBIJEN LANAC

Kineska policija uhitila više od 600 krijumčara djecom

Trgovina djecom raširena je u Kini u kojoj vladina kontrola planiranja obitelji podupire tradicionalnu sklonost prema muškoj djeci koja ostaju uz stare roditelje i produžuju obiteljsko prezime

Fotografija vijesti

U velikoj raciji provedenoj u deset provincija kineska je policija razbila lanac trgovine djecom, uhitivši pritom 608 osumnjičenih te oslobodivši gotovo 200 mališana, prenosi Hina.

Uhićenja su obavljena 30. studenoga, objavilo je u priopćenju ministarstvo javne sigurnosti koje akciju naziva "jednom od najvećih pobjeda u borbi protiv trgovine ljudima".

Policija u jugozapadnoj pokrajini Sichuan u svibnju je otkrila skupinu koja je u drugu provinciju prodala 26 djece. U istočnoj provinciji Fujian u kolovozu je utvrđeno da je djecu prodavala slična banda krijumčara.

Trgovina djecom raširena je u Kini u kojoj vladina kontrola planiranja obitelji podupire tradicionalnu sklonost prema muškoj djeci koja ostaju uz stare roditelje i produžuju obiteljsko prezime, dok se ženski potomci abortiraju, ubijaju ili napuštaju.

Ta neravnoteža stvorila je kriminalnu potražnju za otetom ili kupljenom muškom djecom, ali i za djevojčicama koje se odgajaju za buduće mladenke koje mogu dobiti bogati miraz.

07.12.2011. 08:51:00
http://metro-portal.hr/kineska-policija-uhitila-vise-od-600-krijumcara-djecom/66147/