Metro-portal.hr

objavljeno 19.08.2011. 15:15:40
UBLAŽAVANJE RETORIKE

Kina vjeruje u oporavak američkog gospodarstva

Kineski je potpredsjenik Xi Jinping izrazio nadu da će se američko gospodarstvo uskoro uspješno oporaviti od trenutne financijske krize koja vlada u toj zemlji

Fotografija vijesti

Unatoč u posljednje vrijeme vrlo zategnutim odnosima, kineski je potpredsjednik Xi Jinping izrazio vjeru kako će se američko gospodarstvo ipak uskoro izvući iz krize, piše Hina.

Optimistični tonovi Xija, vjerojatno sljedećeg kineskog predsjednika, u potpunoj su suprotnosti s kritikama kineskih državnih medija o načinima kako se Washington nosi s problemima u domaćoj ekonomiji, čiji je Kina najveći strani kreditor.

To je prvi komentar nekog visokog kineskog dužnosnika o stanju američkog gospodarstva nakon što je agencija Standard and Poor's ovoga mjeseca smanjila kreditni rejting SAD-a.

Analitičari smatraju da je oko 2000 milijardi kineskih deviznih rezerva u imovini u američkim dolarima, što Peking čini najvećim inozemnim američkim kreditorom.

Biden je u petodnevnom posjetu Kini, prvoj postaji svoje azijske turneje, kako bi smanjio nepovjerenje između dviju najvećih svjetskih gospodarstava i izgradio bolje odnose s kineskim čelnicima.

U petak se odvojeno sastao s kineskim predsjednikom Huom Jintaom i premijerom Wenom Jiabaom koji su željeli čuti Bidenovo pojašnjenje nedavne rasprave u Washingtonu o povećanju vanjskog zaduženja koja je zemlju gotovo dovela na rub bankrota.

Biden je rekao da je kineska zabrinutost za pristup američkom tržištu legitimna, baš kao što je SAD zabrinut zbog problema koje američke tvrtke imaju u Kini. Naglasio je kako Kinezi "nemaju što brinuti" kada je u pitanju sigurnost njihovih ulaganja u američki dug.

19.08.2011. 15:15:40
http://metro-portal.hr/kina-vjeruje-u-oporavak-americkog-gospodarstva/62387/