Metro-portal.hr

objavljeno 19.05.2011. 08:30:00
NARUŠAVANJE ODNOSA

Kina upozorila SAD da ne prodaju oružje Tajvanu

Načelnik glavnog stožera kineske vojske general Chen Bingde ustvrdio je da bi nove prodaje američkog oružja Tajvanu dovele u opasnost bilateralne vojne odnose između SAD-a i Kine

Na pitanje bi li moguća isporuka borbenih zrakoplova F16, koje je Tajvan zatražio od SAD, imala utjecaja na kinesko-američke odnose, general Chen bio je jasan - "Moj odgovor je potvrdan. To bi imalo utjecaja (na odnose)". "To kakve će posljedice bitii ovisit će o tome kakvo će se oružje prodati Tajvanu", rekao je Chen na konferenciji za novinare u Washingtonu koju je održao zajedno s američkim kolegom admiralom Mikeom Mullenom.

General Chen od utorka do nedjelje je u posjetu SAD, a riječ je o prvom posjetu načelnika glavnog stožera kineske Narodnooslobodilačke vojske u posljednjih sedam godina. Prodaja američkog oružja Tajvanu, po Chenu, upletanje je u unutarnje stvari Kine, koja Tajvan smatra sastavnim dijelom svojeg teritorija, i čin "hegemonije".

Kina je početkom 2010. prekinula vojne odnose sa SAD zbog najave da će Amerikanci Tajvanu prodati oružje u vrijednosti od šest milijardi dolara. Kontakti su obnovljeni tek u prosincu, pa su SAD posjetu visokih kineskih vojnih dužnosnika odučile pridati najveću moguću pozornost u nadi da će tako vratiti povjerenje i ojačati veze koje su tijekom prošle godine bile ozbiljno narušene

No takvo ponašanje nije naišlo na apsolutno odobravanje, već je utjecajna predsjednica Povjerenstva za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Ileana Ros-Lehtinen u srijedu izrazila zabrinutost zbog činjenice da je kineskom vojnom izaslanstvu odobren pristup američkim vojnim bazama.

"Vrlo sam zabrinuta zbog činjenice da je viskokim kineskim vojnim dužnosnicima odobren pristup američkim vojnim bazama kao znak obnove američko-kineskih vojnih odnosa", rekla je Ros-Lehtinen u pisanoj izjavi. Osobito je brine posjet kineskih časnika zračnoj bazi Nellis u Nevadi i drži da bi Kongres morao provjeriti ograničenja koja se odnose na takve posjete i vidjeti treba li ih pojačati.

Kineska vojska, po Ros-Lehtinen, "SAD smatra neprijateljem", a "Kina aktivno sudjeluje" u cybernapadima na SAD. Izaslanstvo od 20-ak visokih kineskih vojnih dužnosnika na čelu s načelnikom glavnog stožera Chenom trebalo bi u sklopu posjeta obići pomorsku bazu u Norfolku u Virdžiniji, bazu kopnene vojske Fort Stewart u Georgiji, zračnu bazu Nellis i obučni centar Fort Irwin u Kaliforniji.

19.05.2011. 08:30:00
http://metro-portal.hr/kina-upozorila-sad-da-ne-prodaju-oruzje-tajvanu/59022/