Metro-portal.hr

objavljeno 26.01.2012. 09:46:00
KRITIKE

Kina tvrdi: Europske sankcije Iranu neće ništa promijeniti

"Slijepi pritisak i nametanje sankcija Iranu nije konstruktivan pristup", navelo je ministarstvo nakon odluke EU o uvođenju dvostrukog, naftnog i financijskog embarga

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je kako sankije EU protiv Irana neće uroditi ničim dobrim te a nisu konstruktivne, prenosi Hina.

"Slijepi pritisak i nametanje sankcija Iranu nije konstruktivan pristup", navelo je ministarstvo nakon odluke EU o uvođenju dvostrukog, naftnog i financijskog embarga, prenosi agencija Xinhua.

Kina "se uvijek zalaže za rješavanje međunarodnih sporova dijalogom i savjetovanjem", nastavlja ministarstvo, prenosi službena agencija. Ona se "nada će uključene strane poduzeti mjere u korist mira i regionalne stabilnosti".

Nakon što su Sjedinjene Države pojačale svoje sankcije, zemlje Europske unije su u ponedjeljak dogovorile uvođenje postupnog naftnog embarga Iranu i uvele su više drugih gospodarskih sankcija toj zemlji i pridružile se Sjedinjenim Državama u novom krugu mjera koje za cilj imaju odvratiti Teheran od njegova nuklearnog programa.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u ponedjeljak ukazao na "jednostrane europske sankcije" Iranu. Unatoč jakim zapadnih pritiscima kineski premijer Wen Jiabao je sredinom siječnja izjavio da će njegova zemlja i dalje kupovati iransku naftu.

26.01.2012. 09:46:00
http://metro-portal.hr/kina-tvrdi-europske-sankcije-iranu-nece-nista-promijeniti/67624/