Metro-portal.hr

objavljeno 06.08.2011. 10:52:37
KRIZA DOLARA

Kina traži novu globalnu valutu za rezerve

Najveći kreditor SAD-a , Kina upozorava na nestabilnost ove gospodarske sile i njihove valute.

Fotografija vijesti

Agencija za kreditni rejting Standard & Poor's snizila je u petak Sjedinjenim Američkim državama (SAD) kreditni rejting za jedan stupanj, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u tom najvećem svjetskom gospodarstvu.

Zbog toga Kina je osudila 'kratkovidne' političke svađe u SAD-u oko problema zaduženosti i poručila da svijet sada treba novu globalnu valutu u kojoj će se držati rezerve, piše Hina.

„Kina, najveći kreditor jedine svjetske supersile, ima sva prava sada zahtijevati da se SAD pozabavi sa svojim strukturalnim dužničkim problemima i osigura sigurnost kineske dolarske imovine. Trebala bi biti uvedena međunarodna supervizija oko pitanja dolara, a opcija bi mogla biti i nova, stabilna i sigurna globalna valuta za rezerve radi sprječavanja katastrofe koju je uzrokovala bilo koja zemlja", objavila je u svom komentaru kineska državna novinska agencija Xinhua.

Snižavanje kreditnog rejtinga SAD-u rizik je za financijska tržišta, smatraju kineske ekonomisti, te procjenjuju da će to Kinu, najvećeg vlasnika američkih trezorskih zapisa, nagnati da ubrza diversifikaciju svog portfelja.

„Zbog toga će doći do kaosa na financijskim tržištima, barem u kratkome roku. Najizravniji utjecaj toga na Kinu bit će udarac na njezine rezerve. Vrijednost dolarskih ulaganja Kine će pasti, a efekt smanjivanja mogao bi biti velik", smatra Li Jie, direktor kineskog Instituta za istraživanje rezervi.

Ranije ovoga tjedna Kina je zatražila od Washingtona da odgovorno postupa s pitanjem svojega duga, upozorivši da bi neizvjesnosti na tržištu trezorskih zapisa mogle potkopati globalni monetarni sustav i ugroziti gospodarski rast. Peking je ponovno zatražio od Washingtona da zaštiti njegova dolarska ulaganja, za koja analitičari procjenjuju da u kineskim rezervama dosežu oko dvije-trećine. Kineske rezerve najveće su u svijetu, a procjenjuju se na 3.200 milijardi dolara.

„Kina će biti prisiljena razmotriti druga ulaganja za svoje rezerve. Američki 'trezorci' više nisu sigurni. Mnogo je klasa imovine na svjetskim tržištima koja su rizičnija od AAA, ali i manje rizična od AA+", tvrdi Li.

Oglasilo se jutros i filipinsko ministarstvo financija, ustvrdivši da bi snižavanje američkog kreditnog rejtinga moglo povećati neizvjesnosti na financijskim tržištima i usporiti globalno gospodarstvo, te da to ističe potrebu za uvođenjem alternativne globalne valute u kojoj će se držati rezerve.

„Ako se SAD ne pozabavi svojim fundamentalnim problemima, mislim da bismo mogli ući u eru manje predvidljivih i nestabilnijih globalnih financijskih tržišta. Globalni regulatori morat će uz više koordinirati svoje poteze a to ističe potrebu za novim okvirom u sklopu kojeg bi se ta koordinacija provodila", istaknuo je Cesar Purisima, filipinski ministar financija.

Ipak, filipinska središnja banka objavila je jutros da će američki dužnički papiri i dalje biti sastavni dio rezervi kojima upravlja banka, unatoč snižavanju američkog rejtinga, jer se smatraju sigurnim utočištem zbog svoje likvidnosti.


06.08.2011. 10:52:37
http://metro-portal.hr/kina-trazi-novu-globalnu-valutu-za-rezerve/62017/