Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2013. 05:27:00
GROZNO

Kina priznala postojanje "sela karcinoma"

Kina se susreće s rastućim nezadovoljstvom javnosti zbog zagađenja zraka i industrijskog otpada kao posljedica industrijskog razvoja

Strašno zagađenje uzima danak
Strašno zagađenje uzima danak (Arhiva)

Aktivisti za zaštitu okoliša godinama tvrde da su stope oboljelih od karcinama u nekim selima u blizini tvornica i zagađenih tekućica jako porasle. Ministarstvo okoliša u svom posljednjem izvješću navodi da je u Kini raširena proizvodnja i potrošnja štetnih kemikalija koje su zabranjene u mnogim razvijenim zemljama.

'Toksične kemikalije prouzročile su mnoge hitne situacije vezane za onečišćenje vode i zraka', stoji u izvješću. Također se navodi da takve kemikalije mogu predstavljati dugoročnu prijetnju ljudskom zdravlju i to se izravno povezuje s takozvanim 'selima karcinoma'.

'Postoje čak neki ozbiljni slučajevi zdravstvenih i socijalnih problema kao što je pojava sela karcinoma u pojedinim regijama', ističe se u izvješću, ali se ne pojašnjava izraz 'selo karcinoma'.

Kina se susreće s rastućim nezadovoljstvom javnosti zbog zagađenja zraka i industrijskog otpada kao posljedica industrijskog razvoja. Medijska izvješća o uvjetima života u tim "selima karcinoma" su vrlo česta. Godine 2009. jedan je kineski novinar objavio zemljovid na kojem su obilježena ta navodno pogođena sela.

23.02.2013. 05:27:00
http://metro-portal.hr/kina-priznala-postojanje-sela-karcinoma/76643/