Metro-portal.hr

objavljeno 28.12.2010. 13:47:02
PORUKA VATIKANU

Kina: Ovo je zemlja u kojoj vladaju vjerske slobode

Vatikan se mora "suočiti s činjenicama" o vjerskoj slobodi u Kini, priopćilo je u utorak kinesko ministarstvo vanjskih poslova

U Kini ima oko 70 milijuna kršćana
U Kini ima oko 70 milijuna kršćana (Getty Images)

Kina je odbacila navode iz božićne poruke pape Benedikta XVI. koji je osudio progon kineskih katolika. "Nadamo se da se Vatikan može suočiti s činjenicama o vjerskoj slobodi u Kini i razvoju katoličanstva u zemlji, te poduzeti konkretne korake za unapređenje pozitivnih uvjeta za odnose između Pekinga i Vatikana", rekla je glasnogovornica ministarstva Jiang Yu na redovitom brifingu za novinare.

Papa Benedikt XVI. u tradicionalnoj je poruci "Gradu i svijetu" molio da se "ojača duh vjere, strpljenja i hrabrosti katoličkih vjernika u Kini" i osudio je "ograničenja nametnutoj njihovoj slobodi vjere i savjesti".

U uvodniku kineskih novina Global Timesa na engleskom jeziku, koje izdaje vjesnik Komunističke partije People's Daily, kritika je mnogo oštrija i u njoj se ističe da Papa djeluje "više kao zapadni političar nego kao vjerski čelnik". "Vatikan se mora suočiti s činjenicom da su sva vjerska uvjerenja u Kini slobodna sve dok nisu u suprotnosti sa zakonima", piše u uvodniku novina.

Kršćani u Kini podijeljeni su na 'službene' koji pripadaju crkvama pod okriljem kineske Komunističke partije (23 milijuna, po podacima Pekinga) i 'ilegalne' čiji se broj procjenjuje na 50 milijuna. Između osam i 12 milijuna kineskih katolika podijeljeno je između crkve koja ima potporu države i imenuje biskupe bez vatikanskog odobrenja i Svete Stolice. (hina/metro-portal)

28.12.2010. 13:47:02
http://metro-portal.hr/kina-ovo-je-zemlja-u-kojoj-vladaju-vjerske-slobode/53325/