Metro-portal.hr

objavljeno 14.12.2009. 11:13:57
gesta otvaranja

Kina ne želi financijsku pomoć u borbi s klimatskim promjenama

Kao prvi zagađivač na svijetu, Kina zahtijeva od industrijskih zemalja da daju primjer u smanjenju stakleničkih plinova

(Getty Images)

Kina, najveći zagađivač planeta, možda neće pristati na financiranje razvijenih zemalja u borbi protiv globalnog zatopljenja, kazao je visoki dužnosnik kojeg u ponedjeljak citira Financial Times, što bi moglo predstavljati gestu otvaranja.

"Financijska sredstva za napore zemalja u razvoju (u borbi protiv klimatskih promjena) pravna su obaveza", izjavio je pomoćnik ministra vanjskih poslova He Yafei u intervjuu ostvarenom u Kopenhagenu.

"To ne znači da će Kina sudjelovati... vjerojatno neće. Ne očekujemo da novac curi iz SAD-a, Velike Britanije i ostalih zemalja prema Kini", dodao je on.

Kina, prvi zagađivač na svijetu, zahtijeva od industrijskih zemalja da snose povijesnu odgovornost i daju primjer u području smanjenja stakleničkih plinova, istodobno pružajući financijsku pomoć zemljama u razvoju.

Zemlje EU-a odlučile su u petak isplatiti 2,4 milijarde eura godišnje tijekom tri godine kako bi pomogle najosjetljivijim zemljama oko globalnog zatopljenja, ali su tu ponudu zemlje u razvoju okupljene u G77 ocijenile "neznatnom".

No, najnovije izjave He Yafeija izgledaju kao otvaranje.

"Kina neće biti prepreka sporazumu", kazao je on, a prenio Financial Times. (hina/metro-portal)

14.12.2009. 11:13:57
http://metro-portal.hr/kina-ne-zeli-financijsku-pomoc-u-borbi-s-klimatskim-promjenama/28510/