Metro-portal.hr

objavljeno 13.06.2012. 10:05:24
POVREDA EMBARGA

Kina naoružavala Sjevernu Koreju

Kina je isporukom četiri pokretne lansirne rampe Sjevernoj Koreji prekršila UN-ov embargo na izvoz oružja u tu totalitarnu državu

Fotografija vijesti

Da Ujedinjeni narodi samo služe velikim moćnim nacijama pokazao je čin Kine koja je lani, unatoč striktnoj zabrani UN-a, isporučila Sjevernoj Koreji četiri pokretne lansirne rampe koje su sudjelovale u spektakularnoj vojnoj paradi u travnju.

Stručnjaci su već optuživali Kinu, glavnog saveznika Sjeverne Koreje, da ne poštuje UN-ov embargo, no nitko nije poduzeo korake da se to spriječi ili osudi, pa čak ni SAD, Japan i Južna Koreja koje su od samoga početka znale za trgovinu oružjem.

Sve tri zemlje su špijunskim satelitima pratile teretni brod koji je prevozio pokretne lansirne rampe, od ukrcaja u Šangaju do iskrcaja u gradu Nampho, na zapadnoj obali Sjeverne Koreje.

Washington, Toko i Seul nisu reagirali jer su se nadali da će Kina izvršiti pritisak na Pyongyang kako bi se vratili za pregovarački stol i odlučili o budućnosti sjevernokorejskog nuklearnog programa.

UN je donio dva paketa sankcija za Sjevernu Koreju, 2006. i 2009., koji zabranjuju bilo kakav izvoz teškog oružja i tehnologije koja može poslužiti za izradu atomskog oružja.

13.06.2012. 10:05:24
http://metro-portal.hr/kina-naoruzavala-sjevernu-koreju/71893/