Metro-portal.hr

objavljeno 16.11.2013. 08:17:00
DRUGOVI ODLUČILI

Kina nakon 30 godina uvodi 'reforme bez presedana'

Među njima su ublažavanje politike jednog djeteta i daljnja liberalizacija tržišta kako bi drugo najveće gospodarstvo na svijetu imalo stabilnije uporište

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Odluka o reformama uklonila je sumnje u voljnost čelništva da uvede promjene koje bi trebale dati novi zamah gospodarstvu koje nakon tri desetljeća rasta pokazuje znakove posrtanja zbog prekapacitiranosti, gomile dugova i sve slabije konkurentnosti.

Komunistička partija objavila je u petak dokument o reformama nakon četverodnevnog plenuma Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) okončanog u četvrtak. Čelnici su zaključili da je u idućem desetljeću potrebno provesti "duboke opće reforme" te posebice omogućiti tržištima da igraju jednu od "ključnih" uloga u raspodjeli resursa te reformirati javne financije.

Cijene goriva, struje i drugih ključnih resursa uglavnom će odlučivati tržišta, a Peking je također obećao da će ubrzati daljnju financijsku liberalizaciju.

'Reforme su bez presedana', rekao je Xu Hongcai, ekonomist u Kineskom centru za međunarodne ekonomske razmjene. 'Reforme u '90-im bile su ograničene na neka područja, a sada su svuda.'

Predsjednik Xi Jinping i premijer Li Keqiang, izabrani u ožujku, najavili su nekoliko pomaka u socijalnoj politici, obećavši da će ujediniti sustave ruralne i urbane socijalne sigurnosti i ukinuti kontroverzne radne logore, izvijestila je agencija Xinhua pozivajući se na dokument.

U međuvremenu će biti uspostavljena i radna skupina zadužena za stvaranje i poticanje reformi u cjelini, njihovo organiziranje i koordinaciju te nadzor provedbe planova reforme. Također će biti uspostavljeno novo Državno vijeće sigurnosti.

Ti planovi, koji su sveobuhvatniji i određeniji nego što se prvotno mislilo da će biti, također su odagnali zabrinutost da će Xiju trebati više vremena da u potpunosti pohvata konce u Komunističkoj partiji i vladinoj birokraciji.

Kina ima za cilj do 2020. ostvariti "odlučujuće rezultate" te će u središtu "sveobuhvatnih" reformi biti gospodarske promjene kako bi drugo gospodarsko svijeta bilo predvodnica budućeg rasta, priopćio je KPK nakon četverodnevnog sastanka iza zatvorenih vrata 205 članova Centralnog komiteta.

Kina je najavila da će će ublažiti svoju politiku kontrole nataliteta, takozvanu politiku jednog djeteta, pokrenutu 1979., te ukinuti radne logore, objavila je u petak službena novinska agencija Nova Kina.

Parovima, od kojih je bar jedan član jedinac, biti će dozvoljeno imati drugo dijete, naveo je državni medij, govoreći o velikoj reformi, najavljenoj prije četiri dana nakon velikog sastanka Kineske komunističke partije.

Trenutačno kineski zakon dozvoljava parovima samo jedno dijete, ali iznimke postoje za parove od kojih su oboje jedinci.

Reforme predviđaju i ukidanje sustava radnih logora Kine, koja ga naziva preodgoj radom, te "postupno" smanjenje broja zločina za koje je predviđena smrtna kazna, navodi Xinhua.

Te su odluke donesene na trećem plenumu od tranzicije vlasti u Kini prošle godine, a treće plenarne sjednice obično služe novoustoličenim Centralnim komitetima kao odskočna daska za ključne gospodarske reforme. Neke reforme međutim, upozoravaju analitičari, naići će na žestok otpor moćnih interesnih skupina, poput lokalnih vlada ili državnih monopola.

16.11.2013. 08:17:00
http://metro-portal.hr/kina-nakon-30-godina-uvodi-reforme-bez-presedana/81631/