Metro-portal.hr

objavljeno 29.08.2010. 14:48:00
FLOTA BEIHAI

Kina najavila vojnu vježbu u Žutom moru

"To je uobičajena vježba koja se odvija svake godine i uključuje pomorsko topništvo", navodi kinesko ministarstvo obrane

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Kina će od srijede do subote organizirati pomorske vježbe u Žutom moru, izvijestili su u nedjelju državni mediji nakon što je Kina oštro prosvjedovala protiv vojnih vježbi Sjedinjenih Država i Južne Koreje u toj zoni početkom rujna. Flota Beihai predvodit će vojne vježbe kod grada Qnigdao, na istočnoj obali Kine, izvijestila je agencija Nova Kina.

"To je uobičajena vježba koja se odvija svake godine i uključuje pomorsko topništvo", navodi kinesko ministarstvo obrane, prenosi službena agencija. Vojske SAD-a i Južne Koreje predvidjele su početkom rujna nove zajedničke vježbe u Žutom moru, što je nova demonstracija sile prema Sjevernoj Koreji koju se smatra odgovornom za torpediranje južnokorejskog brodovlja u ožujku kada je poginulo 46 mornara.

Peking je oštro reagirao na američku odluku uključivanja jednog nuklearnog nosača zrakoplova u te vježbe u Žutom moru. Washington je međutim precizirao da nikakav nuklearni nosač zrakoplova neće sudjelovati u tim vježbama. Sjedinjene Države i Južna Koreja su izveli krajem srpnja zajedničke pomorske i zrakoplovne vježbe, što se smatralo upozorenjem Sjevernoj Koreji. Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong-Il produljio je svoj posjet Kini umjesto da se vrati u Pjongjang, što neki povezuju s procesom nasljeđivanja u njegovoj zemlji, izvijestila je u nedjelju južnokorejska agencija Yonhap. (hina/metro-portal)

29.08.2010. 14:48:00
http://metro-portal.hr/kina-najavila-vojnu-vjezbu-u-zutom-moru/46957/